divendres, 24 de febrer del 2012

L'Ajuntament presenta concurs de creditors

El Museu del Rock ha presentat concurs de creditors, el que abans coneixíem per suspensió de pagaments. El Museu que algú hauria volgut per a Mataró i que finalment es va instal·lar a Barcelona, no ha pogut fer front al dèficit mensual calculat en 65.000 euros, i ha decidit tancar les portes.
No hi ha dubte que aquestes noticies no són mai agradables i voldries que no passés mai, però la situació econòmica actual fa que ens centrem en altres notícies, molt més colpidores perquè deixen famílies senceres sense ingressos.
Per un moment voldria que ens imaginéssim que en lloc de parlar del Museu del Rock, estiguéssim parlant d'un museu municipal qualsevol. Creieu que arribaríem a la mateixa situació? Hi hauria la possibilitat de tancar-lo i presentar concurs de creditors?
Els ajuntaments han posat en marxa molts serveis que generen grans despeses. Són uns serveis que la ciutadania ha assimilat i que no entén que es puguin deixar de prestar. No sé si és inconsciència, ignorància o mala fe. En els polítics de l'oposició puc entendre que juguin a desgastar els que governen, però el poble...
Convé ser molts honests en els nostres plantejaments, en el nostre discurs, en la nostra crítica a la gestió pública que es fa en aquests moments. No podem obviar què ha passat i com s'ha actuat per arribar a la situació actual, però hem de mirar cap endavant i prendre decisions, per més doloroses que puguin ser.
Avui llegia que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit extingir, unilateralment, tots els convenis que tenia subscrits amb els ajuntaments. La raó: la seva precària situació econòmica. Una raó que li permet deixar de complir tots els seus compromisos. Fàcil, oi? i no passa res. I si la meva família decideix deixar de pagar tots els deutes, ens pot passar alguna cosa? podem prendre una decisió tan senzilla com ha fet l'ACA?
La Generalitat ha deixat de transferir diners als ajuntaments, però aquests estan obligats a pagar els seus compromisos. No poden deixar de pagar els proveïdors, ni els interessos bancaris. Pot un ajuntament revocar les subvencions concedides a entitats ciutadanes? i si diu que és degut a la seva precària situació econòmica?
Si l'Ajuntament tanca el Museu de Puntes, o el de Mineralogia, se'l criticarà? o bé s'entendrà que és una decisió encertada, degut a la precària situació econòmica? I si rescindeix el contracte amb l'Associació de l'Escola de Música, o amb la Fundació Tarrés per l'escola bressol? ho criticarem? encara que sapiguem que la Generalitat incompleix els seus compromisos de transferir diners?
Els ajuntaments, com fan la resta d'administracions, han de prendre decisions, moltes d'elles doloroses i que, a més, tenen una incidència directa a la població. L'ACA deixarà de netejar i mantenir els rials del Maresme, però si hi ha alguna desgràcia, de qui serà la culpa? qui en rebrà les conseqüències?
La meva opinió és que s'han de prendre decisions, però encertades. Cal tancar serveis, però no posar ningú en perill. No podem posar tots els serveis al mateix sac. Hem de ser intel·ligents, però sobretot evitar la demagògia i l'engany.