diumenge, 5 de febrer del 2012

Un nou intent de pagar sense diners

Llegia avui a la premsa que es vol implantar unes targetes per fer els petits pagaments, aquells per als quals no utilitzes la targeta de crèdit, els micropagaments que diuen alguns. La Caixa i un parell de bancs distribuiran un tipus de targetes, anomenades contactless, a Madrid i Barcelona, per fer la prova. Es tracta d'utilitzar-les en pagaments per sota dels 20 euros. Un sistema de pagament que t'estalvia portar monedes i als comerços els hi estalvia les comissions que paguen per les transaccions amb targeta de crèdit.
La posada en marxa d'aquesta iniciativa a Madrid i Barcelona, a diferència d'altres municipis més petits on ja s'ha provat, determinarà si és un encert i si definitivament s'ha trobat el sistema. Tots recordem antics intents d'eliminar la xavalla i substituir-la per una tarja que havies de carregar a la caixa o banc.
També, en algunes poblacions, els comerços organitzats en associacions, havien creat unes targetes per a la compra en els seus establiments. Un sistema que funcionava entre els clients habituals, però no en el cas de passavolants.
L'èxit o fracàs d'aquest nou intent dependrà de l'àmbit d'aplicabilitat i la seva generalització per a tot tipus d'establiment. L'avantatge de les targetes de crèdit és que les pots fer servir pràcticament arreu, i en tot cas ja evites d'entrar als establiments que no les reconeixen, la qual cosa incentiva perquè les adaptin, malgrat els representi uns costos bancaris.
En el meu cas, si la targeta és acceptada d'una manera general, la utilitzaré amb la mateixa facilitat amb què utilitzo la targeta de crèdit, doncs sóc molt poc amant de portar diners a sobre. Probablement és el futur que ens espera. Si vàrem ser capaços d'emetre moneda valorada per sobre del seu propi valor, per què no hem d'anar a parar a la targeta? Si ho hem fet per a pagaments a crèdit, per què no podrà ser amb pagaments al comptat?