dimecres, 28 d’octubre del 2009

El Ple d'aquest vespre

Un dimecres més, atapeït de reunions i gestions, però content de com ha anat tot, conscient que s'ha avançat en tots els fronts oberts. A darrera hora el Ple del mes d'octubre amb farcit especial per duplicat: moció sobre les consultes populars i renúncia de càrrec de regidor.
El protagonista absolut havia de ser en Quim Ponsarnau que renunciava al seu càrrec de regidor després de 10 anys d'exercici, però a l'Ordre del dia hi figuraven uns punts prou importants com per merèixer un Ple especial: l'aprovació del Pla Especial del Port i el sector conegut com Stella Maris.
Penso que ha estat una llàstima que CIU i PP, a l'oposició, s'hagin abstingut en la votació del Pla Especial del Port, perquè l'argumentació no tenia cap altra justificació que la política, per marcar distàncies respecte l'equip de govern. M'ha fet gràcia la frase que CIU ha deixat anar al final de la seva intervenció, la qual vaig llegir fa uns dies al Facebook, per part del regidor Benet Maimí, que avui havia excusat la seva assistència: "volem un port del segle XXI i portem a aprovar un port del segle XX". Ha estat la manera de fer present el regidor absent.
Tots els grups municipals hem acomiadat en Quim, agraint el seu treball i dedicació. S'ha dit d'ell que és una persona lleial i de consens, i jo també em quedaria amb aquestes dues qualitats. Amb el Quim hem tingut les nostres picabaralles, però mai he dubtat de la seva sinceritat, mai he dubtat de la seva intencionalitat, perquè és una persona franca i amable, i a mi m'agrada les persones que saps que no t'enganyen, que diuen allò que pensen, encara que puguis no estar-hi d'acord. Malauradament en política encara hi ha massa gent de qui no et pots fiar, i això és el pitjor que et pots trobar entre companys o adversaris.
De les tres mocions presentades, la referent a les consultes populars era la més esperada i comentada, i el resultat ha estat favorable, com era previsible. El meu vot favorable l'he acompanyat amb una explicació que transcric a continuació.


Il·lustríssim alcalde, regidores i regidors,

El meu vot a la moció ha estat afirmatiu per coherència amb el que sempre he defensat i defensaré, que és el dret a l’autodeterminació. Vull fer constar, però, que no estic d’acord amb com s’han fet les coses ni amb la reacció d’alguns irresponsables que no accepten el dret que tenen el altres a discrepar sense haver de ser insultats ni agredits.

Els governs locals tenim unes obligacions que no podem desatendre i encara menys dissimular amb convocatòries que no ens corresponen, però sí que hem de donar suport a totes les actuacions dels vilatans i vilatanes, que vagin encaminades a exercir els seus drets, un dels quals ha de ser el de l’autodeterminació.

Em preocupa, però, segons quines posicions de polítics, que busquen en tot moment el protagonisme personal i la manera de guanyar vots, sense importar-los el fons, fent córrer el risc de trencar la cohesió social i les bones relacions entre veïns, sabedors que el resultat de consultes mal plantejades no tenen cap valor, ni tan sols estadístic, per la no implicació de les persones que pensen diferent dels promotors de la consulta.

Em molesta que diputats al Parlament es pronunciïn tan alegrement sobre les consultes populars i critiquin els raonaments per impedir que els ajuntaments promoguin consultes populars sobre temes que no són de la seva competència, quan són coneixedors de la llei, i facin tan poc per discutir-ho al Parlament de Catalunya, on hi són presents per voluntat popular.

El meu vot a aquesta moció, com el de la resta de regidors i regidores d’aquest Ple, és a títol personal, perquè vàrem ser escollits per servir la vila des de la institució local, amb les seves competències, drets i obligacions. Tot el que puguem dir sobre temes que no hi tenim competència no podrà tenir cap més lectura.

La meva voluntat ha estat i serà sempre la d’anar junts a defensar els nostres drets, sense excepcions ni decantant ningú per raó de raça, cultura, llengua o religió, i confio que les actuacions que es derivin d’aquesta moció i les que es posin a votació als diferents municipis de Catalunya, ens uneixin abans que separin, amb l’objectiu final d’avançar com a poble lliure i solidari.