dilluns, 26 de gener del 2009

L’ocupació franquista

Han passat setanta anys des que l'exèrcit franquista va entrar a la ciutat de Barcelona. La guerra s'acabava i començava un període de dictadura que duraria uns quaranta anys, dels quals en vaig viure la meitat, la segona meitat, que s'acabaria amb la mort del dictador i la transició al sistema democràtic.
Han passat prou anys o encara és aviat per parlar seriosament de la dictadura? La generació del meu pare va viure i patir la guerra i també la pau imposada pel dictador. És impossible esperar d'ells objectivitat, per més voluntat que hi posin. Nosaltres, els que vàrem néixer en plena dictadura, vàrem estudiar la història dels vencedors i havíem de procurar-nos altres fonts històriques, que trobàvem en el lleure.
Sortosament els nostres fills no han rebut cap impacte d'aquells anys, i si mai s'interessen per la història, la podran analitzar sense perjudicis, ni influències directes; potser ells podran parlar-ne seriosament i treure'n conclusions.
El costum de recordar els esdeveniments en anys arrodonits (com ara 70), fa que aquests dies es parli de l'entrada de les tropes a Barcelona. A Arenys de Mar ho varen fer quatre dies més tard, i a Vic el 2 de febrer.