divendres, 9 de gener del 2009

Adéu Mieke

Avui he rebut una mala notícia. Sabia que arribaria aquest dia, i probablement és el millor que li podia succeir, atesa la malaltia que patia i el dolor que suportava, però malgrat tot és un dia trist, perquè era una bona amiga, una gran persona, que ho ha tingut molt difícil durant els quaranta-sis anys que ha viscut. Avui he sabut que aquest dilluns 5 de gener la Mieke ens ha deixat, i haurà deixat de patir.
La seva família, especialment l'Anna, la seva germana bessona, la trobaran a faltar i de ben segur que estan plorant la seva mort. El seu caràcter alegre i divertit, va haver de fer front una malaltia cruel, com és l'esclerosi múltiple, que de mica en mica li va anar robant la seva capacitat motriu.
Poc a poc va haver d'anar renunciant a tot allò que la va caracteritzar i pel qual vivia. La Mieke era una virtuosa de la flauta de bec, però aviat va haver de renunciar-hi en perdre sensibilitat als seus dits. Fins que va poder, es va dedicar a donar classes de música, i de flauta, però ja no podia exemplificar allò que explicava als seus alumnes, i també hi va renunciar.
La Mieke va venir diverses vegades a Arenys de Mar, i també a Vic. Va estudiar català i li agradava parlar-lo. Va conèixer els cantaires del Cor Etzuczac, amb qui va coincidir en dos Europa Cantat, a Namur i Strassbourg.
Un any va participar al Festival de Música Antiga de Mataró, amb un agrupació que es va formar per aquella ocasió. Malauradament, també la Sophie Watillon, virtuosa de la viola de gamba, que havia tocat en més d'una ocasió amb Jordi Savall, ens va deixar ara fa pocs anys.
La darrera vegada que ens vàrem veure amb la Mieke, ja fa uns quants anys, els meus fills eren petits i vàrem anar a passar uns dies a casa seva, amb la Geert, la seva companya. Llavors la Mieke ja tenia dificultats per moure's, i anava en cadira de rodes, i havia de descansar perquè es fatigava.
Avui és un dia trist, perquè hem conegut que la Mieke ens ha deixat, i només ens consola pensar que ha deixat de patir, i que ara reposarà tot allò que no ha pogut fer per culpa del dolor.
Gràcies Mieke pel testimoni de bondat i generositat, i per la lliçó apresa estant al teu costat.