divendres, 2 de gener del 2009

Meknes

Instal.lats a Fes, avui l'hem dedicat a fer una excursio a tres punts interessants del seu voltant: Volubilis, Moulay Idriss i Meknes.
Ens hem aixecat amb un cel ennuvolat que feia témer la pluja a la tarda, com ha acabat passant. De totes maneres avui, divendres, era el millor que podiem fer; demà el dedicarem integrament a Fes.
De les restes romanes de Volubilis cal destecar-ne l'emplaçament i els mosaics. Ha estat una visita agradable i interessant, i no hem passat la calor de què ens parlava en Pep, sino que hem accelerat la sortida perquè la pluja ha fet acte de presència, per primer cop; després hi tornaria.
A la visita hem estat acompanyats per una nena d'uns 6 o 7 anys, filla de la familia amb qui dinariem, a la ciutat santa de Moulay Idriss, la cinquena ciutat santa del mon islàmic.
Hem menjat molt bé, i ens hem sentit ben acollits. Després hem anat a contemplar, des d'una terrassa elevada, el cor de la ciutat santa, on els infidels tenim prohibida l'entrada.
Hem fet cap a Meknes, on hem pogut entrar en una mesquita en actiu, l'excepcio al Marroc. El mercat, que també hem visitat, estava molt buit perquè en ser divendres la majoria de parades estaven tancades. Un altre cop, ja era el segon, la pluja ens ha fet marxar més aviat del compte i ens ha acompanyat fins a Fes, pero no ha impedit que ens emportéssim una bona impressio de la ciutat de Meknes o Meca dels pobres - les persones que no tenen recursos per anar a la Meca, poden anar a una ciutat santa. A Moulay Idriss, en ser la cinquena ciutat santa, cal anar-hi cinc vegades, i Meknes és la ciutat més propera i amb capacitat per hostetjar els visitants.