diumenge, 1 de juny del 2008

Les normes, els infractors i els que les dicten

Sempre diem que no es pot estar sempre amb amenaces perquè ni és pedagògic ni sembla la manera d'aconseguir que les persones es comportin i compleixin les seves obligacions. Resulta, però que llegeixes al diari que des que ara fa un mes es va canviar el codi de circulació, i en concret les sancions per conduir sense llicència, s'ha detectat un nombre molt elevat de conductors sense carnet i les escoles de conducció han augmentat sensiblement el nombre d'alumnes.
L'enduriment de la pena per conduir sense carnet, que ara pot comportar presó, ha fet agafar por a moltes persones que no s'havien tret el carnet i que algú d'ells ha confessat que feia dinou anys que conduïa sense.
Les persones que per educació respectem les normes, ens sorprenem amb notícies com aquesta. Ja ens venia de nou comprovar que en casos d'accidents de trànsit, es detectessin molts conductors que no disposaven d'assegurança, amb els corresponents problemes per als altres conductors. Ara, però, no es tracta de no tenir assegurat el cotxe sinó ni tan sols haver-se tret el carnet.
Probablement hi hagi molts d'aquests conductors il·legals que respectin millor el codi de circulació que no pas altres que tenen en regla la llicència, però això no podrà justificar mai la seva il·legalitat i falta contra la norma. Perquè si no ho consideréssim greu, iniciaríem un cercle viciós i inacabable d'incompliments que ens portarien al caos.
Les regles, normes i obligacions hi són per posar ordre i regular la vida en societat, i evitar situacions incontrolables. És per això que cal fer-ne un seguiment i castigar qui les incompleix, no pas per la recaptació de la sanció, sinó per donar exemple i fer desdir a altres possibles infractors.
Les normes i les lleis s'han de fer complir i s'hi ha d'estar al sobre, i a més castigar en la justa manera i sense contemplacions, però aquestes lleis, regles i normes han de ser justes, correctes, adequades i amb sentit, perquè la proliferació de normatives sense cap ni peus o difícils de complir afavoreixen el seu incompliment, i al final el caos que ens pensàvem estar evitant. Aquí doncs, hi ha feina per a tothom, cadascú des de la seva responsabilitat. Aprovar ordenances, està molt bé, si són encertades, i afavoreixen el millor funcionament del que regulen, sempre i quan es puguin complir i fer complir. Si no és així, és preferible deixar-les aparcades i no reglamentar tant.
M'ha sorprès conèixer que hi hagués tantes persones conduint sense llicència, potser perquè a mi no se m'hauria acudit mai. Tant de bo que siguem molts que ho creiem així i d'aquesta manera aconseguim construir la societat convivencial que volem.