dimarts, 24 de juny del 2008

Parlant de crisi tot dinant

En el dinar de Sant Joan hem parlat una mica de tot, encara que potser ha destacat el tema de la rescissió o crisi econòmica. Ha estat una xerrada distesa on t'adones que cadascú defensa la seva posició, però sap escoltar i rebatre l'opinió dels altres, o acceptar-la i arribar a postures semblants. No es tractava de defensar cap posicionament concret ni ens hi jugàvem res, era un dinar de família amenitzat per la conversa i les opinions.
Hem parlat de com hem arribat a la situació econòmica actual; dels diferents models i maneres d'entendre la vida econòmica dels Estats Units i Europa; de si tenim crisi per anys, i quines repercussions hi haurà.
Ningú era especialista en el tema, però hi havia diferents perspectives: la de l'empresari, del treballador assalariat, del funcionari... i coincidíem en lamentar la poca visió dels nostres polítics i encara menys previsió per evitar situacions cantades, encara que diferíem en la predicció del futur d'aquesta crisi. Mentre uns pensaven en una crisi de llarga durada, com també han estat força els anys de benestar, jo em decantava cap a una crisi de pocs anys i una remuntada a curt termini. Tot això, però, si som capaços de cedir el marge que tenim de benefici fruit dels darrers anys de béns i profit. Si volem continuar com fins ara, l'única cosa que aconseguirem serà allargar la crisi, però si afrontem la crisi com una realitat i ens adaptem a la nova situació, podem aconseguir girar la truita més aviat.
Penso en els jugadors de la borsa, que arrisquen per treure'n guanys, i saben perdre durant uns períodes de temps, amb la confiança que els títols borsaris remuntaran. Tot això, però serà més fàcil si la nostra conducte ha estat econòmicament reflexiva i no ens hem perdut en campanyes massa arriscades. Contreure hipoteques amb aportacions mensuals percentualment massa elevades, ens poden fer anar de corcoll, o bé aquelles persones que varen invertir en immobles i que es troben que el seu valor ha baixat, no podran recuperar la inversió inicial sinó tenen la possibilitat d'ajornar la venda, o els assalariats que esperaven un augment significatiu del seu salari hauran d'esperar millors temps si no volen posar en perill la continuïtat de l'empresa...
Hem parlat de religió, però no tant com en altres ocasions, probablement per alguna de les absències a taula. El clero hi era representat, els joves també, algun dels quals ha fet unes quantes aportacions, que ens han fet pensar, i el matrimoni amfitrió que ens ha obsequiat amb un deliciós àpat, digne de les millors festes.