dissabte, 31 de maig del 2008

Novena Convenció de CpC

Aquest dissabte, al Prat de Llobregat, hem celebrat la novena convenció, amb una participació discreta, d'un centenar de persones, amb l'objectiu d'escollir la nova Junta Rectora de Ciutadans pel Canvi, a més de parlar de les quatre campanyes que CpC inicia per als propers mesos.
Cap sorpresa en els resultats de la votació, en què han sortit les cinc persones que es presentaven en candidatura agrupada, a més dels membres de les plataformes del Maresme i el Prat de Llobregat, Mateu Piñol i Rafa Martín.
També s'han escollit els dos membres de la Coordinadora, representants dels socis no adscrits a cap plataforma, en què s'ha ratificat el dos únics candidats que es presentaven, un d'ells Pasqual Maragall.
A part de la votació de la Junta, que posteriorment han proposat a Carme Valls com a presidenta i que l'Assemblea a votat per unanimitat, a la convenció s'han presentat les quatre campanyes que s'han estat estudiant i que marcaran bona part del treball de Ciutadans pel Canvi en els propers mesos:
- Pel canvi constitucional, amb l'objectiu d'aprofundir l'autogovern sota el prisma del federalisme com a model d'estat.
- Pel canvi de llei electoral, amb la idea d'elaborar una llei electoral pròpia, a partir de l'informe de llei electoral elaborada per la comissió creada amb experts proposats per tots els partits polítics amb representació parlamentària.
- Cap a la Renda Bàsica de Ciutadania a Catalunya, per aconseguir més igualtat i més llibertat.
- Nous models de participació ciutadana en el món local, amb la idea de crear espais de treball i reflexió sobre processos de participació ciutadana i models d'organització municipal.
La primera intervenció del matí, després de la benvinguda, havia estat la conferència de Juan José López Burniol, amb el tema que l'ha fet moure d'aquí a allà en els últims mesos: El model federal espanyol. Després d'afirmar que Catalunya se sent agreujada i trista, ha desenvolupat tota la seva teoria sobre la necessitat de construir Espanya amb un model federal i simètric, amb un pes important del Senat, i ha afirmat que l'Estatut és el text legal més important promogut a Catalunya des del Decret de Nova Planta, per cinc raons, bàsicament:
1. Proclama que Catalunya és una nació
2. Parteix que les relacions de l'Estat i la Generalitat es regeixen pel principi de la bilateralitat
3. Afirma que els poders de la Generalitat emanen del poble català
4. Reconeix la singularitat de Catalunya, dins l'estat espanyol
5. El govern de Catalunya es fonamenta en els drets històrics del poble català
A la tarda hem pogut veure l'evolució de l'anterior a l'actual logo de Cpc, i més tard la nova web amb més prestacions, algunes encara en construcció, però amb un disseny més afí a l'actualitat.
A la cloenda, amb assistència de representants de sindicats i partits polítics, hi ha participat la Consellera de Justícia, Montserat Tura, que en el seu discurs, que en línies generals m'ha agradat, m'ha semblat veure-hi una intencionalitat manifesta de ressaltar el catalanisme del PSC, i la voluntat de deixar clar que el pes dins el PSOE és real. Potser ha estat una imaginació meva, però... m'ho ha semblat.
A la convenció tot ha anat com una seda, i a mi... jo hi he trobat a faltar les veus discordants que són presents en tot espai de diàleg i discussió, i que ajuden a aprofundir en les anàlisis.