dijous, 5 de juny del 2008

Alcaldes per al finançament

El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Salvador Esteve, i el de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, han demanat, en el si de la Comissió Municipalista, formar part del procés negociador sobre finançament que s’està produint actualment.
No és la primera vegada que des del meu bloc reivindico la necessitat de millorar el finançament dels ajuntaments. Ho faig en qualitat de regidor municipal, però ho havia fet moltes vegades abans, com a ciutadà compromès i preocupat per l'escanyament que pateixen els ajuntaments.
El repartiment de competències entre les diferents administracions no és, segons el meu entendre, prou just, perquè resulta que l'administració més propera al ciutadà ho té molt difícil excusar-se dient que allò no és de la seva incumbència. Són molts els serveis que es donen sense ser-ne pròpiament competents, però sense els ajuntaments, molts d'aquests no es farien.
En alguna ocasió havia escrit que amb l'arribada al govern de la Generalitat de molts polítics procedents dels ajuntaments, potser la sensibilitat seria més gran i tindríem més facilitats per aconseguir un millor finançament. De moment, i ja portem uns quants anys, la cosa no canvia i estem molt lluny dels percentatges que es creien adients. Els ajuntaments han anat subsistint gràcies a la construcció, per desgràcia per als ecologistes més sensibles, i per a tots plegats. Ara, que hi ha una baixada important del mercat immobiliari, els ajuntaments, en primer terme, seran els grans perjudicats, que veuran disminuir força els seus ingressos, i tindran dificultats per fer front a la despesa consolidada.
No sé si la notícia amb què encapçalo el post d'avui tindrà cap repercussió o bé es quedarà en una simple manifestació de voluntats que s'emporta el vent, però potser seria l'hora d'anar més lluny i... convocar una manifestació d'alcaldes, regidors i regidores.
M'imagino un diumenge al matí, ara que ve l'estiu, al Maresme, a la recentment traspassada N-II, barrant el pas als voluntariosos metropolitans que estoicament es dirigeixen a banyar-se a les nostres platges, sortejant rierades, emissaris i tot tipus d'objectes surant vora la sorra...
No és normal veure polítics darrera una pancarta reclamant més finançament per als seus ajuntaments, i ves a saber si la novetat tindria els seus efectes. L'organitzem o no, caldrà prendre decisions si no volem veure com cada vegada hi ha més ajuntaments amb problemes per invertir en el seu municipi, provocant desencís i desafecció (ara que està de moda la paraula) vers la cosa pública.