divendres, 11 de setembre del 2009

La Diada a Synera

Amb el Cant de la Senyera, a càrrec de la Coral l'Esperança, s'ha iniciat l'acte commemoratiu de l'Onze de setembre de 1714. Una diada que cada any es presenta amb una significació actualitzada gràcies als esdeveniments de tot un curs polític i de les decisions que s'han pres a Catalunya o Espanya en relació a les relacions polítiques, socials i econòmiques entre Espanya i Catalunya.
La significació de Catalunya dins el mapa estatal espanyol, dissimulada durant anys per a la generalització de la fórmula autonòmica, encara que la majoria no l'hagués demanat ni necessitat, no és estàtica, sinó totalment dinàmica, i no hi ha any que no calgui recordar accions i testimonis que han pres relleu en l'àmbit de la política.
La llarga negociació del finançament autonòmic, amb la signatura d'un acord que ara s'ha de materialitzar amb una llei de rang estatal, ha estat protagonista involuntari de tots els comentaris i escrits periodístics d'aquests darrers anys. Avui tenim un nou model financer que caldrà seguir de prop per comprovar que és suficientment vàlid per a les nostres aspiracions reflectides en un Estatut que tothom reconeix que va ser retallat.
L'anècdota d'aquest any l'estem vivint des de molt a prop, i ens ajuda a reflexionar sobre el valor de les propostes, les repercussions de les actituds, i el significat dels símbols. Diumenge a la població veïna tindrà lloc una consulta, d'iniciativa privada, per recollir l'opinió sobre el futur del nostre país; una consulta que no ens depararà cap sorpresa perquè el resultat és del tot previsible, com també ho són les lectures que els diferents partits polítics i societat civil emetrà al respecte, unes lectures que ja estan escrites abans de que tingui lloc el referèndum.
Tenim doncs clara la proposta i també l'actitud, ara ens falta aprofundir en el valor de la simbologia. En aquesta tasca hi col·laborarem tots, i ho farem al llarg del temps. La història dirà si el 13 de setembre de 2009 és una data a tenir en compte, o simplement una anècdota per explicar als nostres nets.
L'ofrena foral a la Senyera per part de les entitats cíviques, socials, esportives i culturals de la vila, i també de tot el poble, representat per l'alcalde i els sis grups municipals del Consistori arenyenc, ha precedit al discurs de l'alcalde que, tal com ens té acostumats, s'ha referit a passatges de la nostra història, però també a la situació econòmica actual i la voluntat de resoldre els problemes de les persones menys afavorides.
El cant dels segadors seguit per totes les persones congregades al Parc dels Països Catalans, i la interpretació de dues peces corals de caire totalment identitari, han clos l'acte d'enguany, encara que no les festes de la diada que enguany porta l'afegitó dels 30 anys de Ràdio Arenys, la degana de les emissores municipals. Avui Arenys de Mar està de festa. Felicitats!