dimecres, 2 de setembre del 2009

Civisme i sentit comú

Crec que era ahir que a La Vanguardia digital es demanava sobre la utilitat de les ordenances municipals de civisme, i el resultat era clarament negatiu amb un 96% de les respostes. No vull treure conclusions d'un sistema d'enquestes que caldria matisar i d'alguna manera qüestionar la significació dels resultats, però la contundència de l'opció guanyadora em fa reflexionar.
No hauríem de valorar les societats en funció del nombre d'ordenances i lleis reguladores, sinó en el grau de sentit comú, respecte i educació. Malauradament el sentit comú, el respecte i l'educació no destaquen massa i més aviat els trobem a faltar. Tots plegats hem descuidat les formes i això ha repercutit en el global de la societat. Hem confós educació i respecte amb ser carrincló i hem conreat altres actituds menys solidàries i més agressives.
A Arenys de Mar l'alcalde ha dictat un Ban sobre com dipositar les escombraries a la via pública, amb unes instruccions que podríem considerar evidents i innecessàries de recordar i regular. Unes mesures de sentit comú, però que sembla ser que molts ciutadans han oblidat o ignoren de manera expressa, buscant la comoditat per sobre del respecte als veïns.
Som els primers a reclamar la netedat i ens queixem si l'administració no és prou curosa. Res a dir, ans al contrari, ja que hem d'exigir que el govern local es preocupi de mantenir neta la nostra vila, però no podem oblidar les nostres responsabilitats i la nostra col·laboració perquè la vila sigui neta i endreçada.
Hi ha una dita que em varen ensenyar de petit i que tot i fer-me gran he respectat sempre i continuo respectant: "no vulguis per als altres allò que no voldries per a tu". Voldria que tothom es fes la mateixa pregunta: "Si m'agrada tenir la meva casa neta i endreçada, per què no faig el mateix per a la ciutat?"