dimarts, 15 de setembre del 2009

Preguntes que busquen respostes

Arran dels fets d'Arenys de Munt i les reaccions dels partits polítics catalans, tot fa pensar que en el panorama polític català es conformen tres forces polítiques independentistes, això si no resulta que Convergència ens sorprèn i també s'agafa al carro. Això passaria, però, pel trencament amb Unió Democràtica que ja ha avançat que no està per la qüestió i no li ha agradat gens la reacció de l'exconseller Bassols.
El senyor Carretero, que avui oferia el primer lloc de la llista a l'actual president del Barça, està veient com els darrers esdeveniments l'estan situant en un lloc destacat dins el món de l'independentisme i d'alguna manera deixant a la deriva ERC, que està recomponent el seu missatge, necessari si no vol quedar fora de joc.
La CUP, que seria el tercer en discòrdia, sembla ser que s'acontenta amb entrar als ajuntaments i deixa per a més endavant l'àmbit parlamentari.
No és el mateix formar part del govern o estar a l'oposició, sobretot per als partits que tenen plantejaments trencadors del sistema, com és el cas d'ERC, que defensa la independència des de dins mateix de les institucions. El senyor Carretero ha tingut l'experiència de governar i comprovar que no podia defensar des de dins la seva idea de país, i va marxar,no només del govern, sinó també del partit que l'havia dut fins a la conselleria. La CUP no té experiència tret de l'administració local on varen tenir bons resultats a una colla de municipis. No és estrany, doncs, que ERC navegui entre dues aigües i li resulti difícil defensar els seus principis mentre governa al costat d'un partit com és el PSC, que defensa el model federalista dins l'estat espanyol.
Qui podrà moure fitxa cap a la Independència? la societat civil? els partits polítics? un govern independentista? És cert, com diu el president Montilla, que manifestacions com les de diumenge a Arenys de Munt dóna arguments als espanyols contraris al desenvolupament de l'Estatut? Té raó Montilla quan diu que els obstacles que es posen per al desenvolupament de l'Estatut provoquen fets com els d'Arenys de Munt? És un dret a exigir l'autodeterminació? És por, o sinó, què provoca tant rebombori a Espanya, amb el govern al capdavant? Què toca ara? ho intentem des de dins?