diumenge, 3 d’abril del 2011

Cent anys de la mort de la beata Carme Sallés

Ahir vàrem anar a Vic per participar a la festa de commemoració dels cent anys de la mort de la beata Carme Sallés i Barangueras, fundadora de les concepcionistes missioneres de l'ensenyament, comunitat que gestiona el col·legi La Presentació, de la nostra vila. 
Per aquesta ocasió es varen reunir germanes de les diferents escoles de l'estat i d'altres països. Es tracta d'una congregació molt escampada arreu, i que Arenys de Mar ja ho va poder experimentar en una trobada que es va fer fa pocs anys. La congregació de la "madre" Carme Sallés és la propietària del col·legi La Presentació, i també d'un col·legi a Barcelona, els dos únics col·legis a Catalunya.
Carme Sallés va néixer a Vic i fou batejada a la catedral, on va tenir lloc la missa de recordatori dels cent anys.
Carme Sallés va ser nomenada vigatana il·lustre i el seu retrat figura a la "Sala de la Columna" de l'Ajuntament de Vic, essent la primera dona que va obtenir aquest reconeixement, una sala farcida de retrats de vigatans que, com Balmes, han fet història. 
Des d'aquest dissabte, la catedral de Vic compta amb una placa commemorativa del bateig de Carme Sallés, una dona nascuda a mitjans del segle XIX.
Desconec què els va semblar la ciutat de Vic a totes les persones que s'hi varen acostar per celebrar el centenari, però la veritat és que la ciutat estava plena a vessar. El mercat dels dissabtes reuneix gent de tot arreu i el comerç assoleix un nivell important malgrat la crisi que estem patint. A la plaça major et costa avançar i també al carrer estret i el passeig. Cada vegada que hi vaig em sembla que hi trobo més parades. La ciutat de Vic té un historial comercial que l'acredita i que amb el temps s'ha consolidat.
Diuen que el món és un mocador i en la relació Vic-Arenys hi he trobat diferents exemples, no sóc l'unic vigatà casat amb una arenyenca, hi ha arenyencs vivint a Vic, i l'escola de la meva família, a Arenys, té com a mare fundadora una vigatana. Curiositats de la vida.