dissabte, 9 d’abril del 2011

Als EUA també retallen

Aquestes darreres hores moltes persones hem estat amb les orelles atentes per saber què passava als EUA entre republicans i demòcrates. Una falta d'acord podia provocar la paralització del govern americà i posar en perill el sou de molts funcionaris.
Obama no s'ho està passant bé, i el fet d'estar en minoria al Congrés, està força lligat de mans i peus. A més, els republicans ja estan pensant en les eleccions de 2012, i es volen fer notar. El pacte que ha evitat la paralització del govern, ha estat una retallada de 37.800 milions de dòlars en les despeses del Pressupost que s'ha d'aprovar aquesta setmana.
Estem de retallades, però en aquest cas ha esta l'oposició (per entendre'ns) qui les ha forçat, i ho feia amb segones intencions, perquè el president demòcrata no pogués tirar endavant lleis que els republicans consideren perjudicials per als EUA.
Al nostre país les retallades poden fer mal, si afecten els pilars del sistema. Avui el diari ARA publicava unes declaracions de metges de renom que no veien clar les retallades si aquestes afectaven el nivell de la salut pública. La dificultat està en encertar quina és la despesa inútil, i quina la que no es pot tocar si no volem que les conseqüències siguin negatives. Probablement no podrem mantenir el nivell de resposta actual de la sanitat pública, però no es tracta de perdre tot el que hem guanyat fins ara. Veurem també com acaba la sisena hora.