dissabte, 18 d’octubre del 2008

Música i Intel·ligència

Amb aquest títol, el Centre d'Estudis Josep Baralt, amb la col·laboració de l'Escola de Música d'Arenys de Mar, iniciava aquesta tarda-vespre el nou curs 2008-09, amb la conferència a càrrec de la Rosalia Plana, musicòloga i pedagoga musical, ex-alumna de l'Escola de Música de la nostra vila.
M'adreçava a la conferència sense saber qui era la conferenciant, però amb la garantia de que es tractava d'un acte organitzat pel Centre d'Estudis. Ha estat una sorpresa trobar-me amb el seu pare, a qui recordava de quan acompanyava la Rosalia i el seu germà, a l'Escola de música. Llavors m'he adonat de qui era la Rosalia; de fet han passat una pila d'anys.
La Blanca, directora de l'Escola de música, l'ha presentat als assistents, amb un discurs molt amable, on ha deixat anar aquella dosi d'orgull per retrobar-se amb una ex-alumna que ha aconseguit un gran nivell professional en unes especialitats de la música: la pedagògica i científica.
En la seva dissertació, la Rosalia ha volgut explicar els lligams entre música i intel·ligència, deixant ben clar què estava contrastat i què formava part dels supòsits i conclusions no suficientment científiques.
Al final de la xerrada els assistents l'han afusellat en preguntes, encara que la majoria s'allunyaven del tema central i es relacionaven més en altres tipus de relacions amb la música, sobretot referides a l'estrès i la manera d'apaivagar les feres (els alumnes, per a les mestres assistents).
Mentre la saludava i me n'anava cap a casa, he pensat que amb la Rosalia resultaria interessant torbar-nos uns pocs i sense el Power Point, tipus tertúlia de cafè en un racó tranquil de qualsevol bar. Potser perquè he vist que es desenvolupava prou bé amb la resposta al reguitzell de preguntes, sense necessitat de seguir el que estava escrit a l'aplicatiu informàtic.
La meva conclusió ha estat que la Rosalia ha aprofundit en els estudis de musicologia, i que tindria moltes coses a ensenyar-nos, encara que després ens digui que ens trobem a les beceroles.
Estic segur que els assistents han sortit contents de la xerrada, i animats per assistir a la propera conferència del Centre d'Estudis Josep Baralt, el dia 8 de novembre, amb el títol "Alternatives pel futur de Catalunya", a càrrec d'Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial. Precisament l'endemà de la conferència que ha programat el Grup de Debat i Tertúlia d'Arenys de Mar, a càrrec de Toni Comín, membre de la Junta Rectora de Ciutadans pel Canvi, i diputat del Parlament de Catalunya, amb el títol "La Llei Electoral Catalana", per parlar-nos de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que es vol impulsar des de la Plataforma.