diumenge, 12 d’octubre del 2008

Cinc minuts a la Riera

Ha estat com una classe magistral al mig de la Riera; agafar-lo al vol. Quan tornava de l'emissora de ràdio m'he topat amb en Jordi, un economista arrelat a Arenys i a qui més d'una vegada li he demanat la seva opinió professional sobre la situació econòmica. Avui, el tema era la crisi, que fa uns dies em va comentar que s'acabaria de seguida. S'entén la crisi financera, perquè l'econòmica i social ha vingut després i costarà de refer-nos.
N'hem parlat cinc minuts al bell mig de la Riera, i la conversa ha derivat cap a la situació econòmica de la nostra vila. Hem parlat de les possibilitats d'un poble on el sector primari és pràcticament inexistent (no hi ha terra), el secundari és gairebé testimonial (trobaríem honroses excepcions), i al terciari li falta millorar la qualitat.
No es pot reproduir amb poques paraules, però seria bo donar-hi voltes. M'ha traslladat la pregunta del milió: si volguessis posar un negoci a Arenys, de què el faries?
Ha donat quatre idees, i ha recalcat que no és cosa fàcil ni ràpida, sinó que cal projectar-ho a mitjà termini. En això cal dedicar-hi esforços, i l'Ajuntament hi té una responsabilitat que no pot defugir, sense oblidar, però, que els vilatans i vilatanes hi han de posar de la seva part.
Ha sortit la cultura de l'esforç, i els emprenedors, i sobretot l'educació, la formació dels nostres joves. Segons en Jordi, s'ha d'assegurar la base; era un temps que el fet de tenir una carrera universitària donava prestigi social, ara cal estar preparat per fer front a la competència.
Quin pot ser el futur d'Arenys? és important que ens ho preguntem i procurem trobar-hi respostes. Han estat cinc minuts, però després hi he donat més voltes.