diumenge, 5 d’octubre del 2008

Avui dos més dos no són quatre

Avui dia de números i poca cosa més. És important poder saber amb què comptes i què et pots gastar. Normalment comptes amb menys del que necessitaries i conseqüentment et gastes menys del que voldries.
Ras i curt, ens hem d'estrènyer el cinturó i sobretot, desenvolupar l'enginy per no haver de deixar de fer les coses que volies. Sempre he pensat que en moments de restriccions és desenvolupa la capacitat d'estalviar i millorar la despesa. Segur que ho heu experimentat, fins i tot anant a comprar a plaça; quan s'ha de comptar més, treus més profit de la compra.
El problema està en les inversions. Quan hi ha crisi pots més o menys reduir la despesa corrent, però el que frenes són les inversions. Et compraràs un cotxe en plena crisi? L'has de tenir molt fotut per decidir-te, o no tenir cap altre remei. A més, a l'hora de comprar el cotxe hi juga molt el gust i les preferències per un model, una marca. No és tan fàcil dir que et compraràs un model més senzill perquè hi ha crisi, quan el cotxe que realment vols és aquell de gama més alta.
I si el tema està en les obres, ja no te'n dic res. Són les primers que es veuen afectades, i per poc que se'n pugui estar, o ajornar, és la primera decisió que es pren. En l'obra pública passa el mateix, encara que es demani que no s'aturi, i fins i tot augmenti, per frenar l'augment de la taxa de l'atur.
No tothom ho entén igual, i llavors és quan es comença a donar-hi voltes i més voltes. En èpoques de crisi dos més dos no són quatre, sinó més, i per això cal reduir l'import que sumem. És per això que si només podem arribar a quatre, no li'n sumem més d'un, perquè no ens arribarà per acabar l'any.