dijous, 9 de gener del 2014

La singularitat dels pactes polítics

Algú hauria de dedicar un temps a recollir la història dels pactes polítics en les diferents institucions i períodes electorals. Sempre s'ha dit, per exemple, que els pactes entre partits en un ajuntament tenien més a veure amb les persones que no pas amb la ideologia pròpia dels partits. Potser és per això que a Arenys de Mar s'ha pogut veure pactes ben originals, fins fa poc amb la intervenció de quatre o com a molt cinc partits polítics.
Actualment el nombre de partits polítics amb representació als consistoris ha augmentat considerablement. A Arenys, en aquests moments, hi ha set organitzacions polítiques representades al Ple de la Corporació, quatre de les quals conformen el govern municipal. Això fa que les majories absolutes siguin cada vegada més escasses i s'hagi d'aprendre a pactar, i no és fàcil.
Avui he llegit que el pacte CIU-PP al Consell Comarcal del Maresme s'ha trencat. En l'anterior mandat el pacte va ser ben original, ara semblava que tenia una certa lògica, si més no seguia el mateix model que la Diputació de Barcelona. No es podia dir el mateix de l'Ajuntament de Barcelona o el de Mataró. El pacte CIU-PP s'ha trencat al Consell Comarcal del Maresme, com també va passar a la Diputació.
A Arenys de Mar el govern municipal està format per quatre partits: CIU, PSC, PP i Bloc, aquest darrer formava part del grup independentista SI, que en les darreres eleccions autonòmiques va saltar del Parlament. Des d'un punt de vista sobiranista, es pot intuir grans diferències, encara que dels regidors de CIU tampoc tots estan en la mateixa òrbita. Què els uneix?
Si només ens fixem en els discursos en període electoral, semblaria impossible que puguin anar junts. Una solució és que
cadascú es cuidi de la seva part i que ningú emprenyi gaire. No crec que sigui la millor opció, però a vegades no hi ha més remei, a no ser que l'alcalde utilitzi sovint batuta amb mà ferma, amb el risc que això suposa per a la continuïtat del pacte. Segur que a Arenys es mantindrà el pacte, però què passarà el 2015? Haurem après a pactar per governar?