dilluns, 1 de juliol del 2013

La CUP d'Arenys ensopega amb l'externalització de serveis

No vaig escoltar el programa El Dominical de Ràdio Arenys d'aquest diumenge i per tant el que sé ho he llegit a la pàgina web de l'emissora. Em refereixo al que devia ser el programa estrella del dia, amb el debat sobre els dos anys d'aquest mandat municipal. M'he fixat en la intervenció de la C
UP, quan parla de l'externalització dels serveis, reclamant la seva municipalització.
De fet, no em ve de nou, perquè demostren coherència amb els seus companys d'altres administracions locals, però això no em treu que hi pugui opinar en contra. M'imagino que l'experiència hi fa molt, i t'adones de què és possible i què no. La CUP no té experiència, que la supleix amb il·lusió i dedicació, però que en segons quins temes, es troba a faltar.
És important diferenciar el sistema de gestió, amb l'eficàcia i control de la gestió. El fet d'externalitzar un servei no significa necessàriament perdre el control de la seva gestió, i en canvi hi ha serveis que es poden gestionar amb molta més eficàcia i també eficiència, amb una concessió administrativa.
Perquè un servei externalitzat funcioni bé i es pugui controlar des de l'administració pública, calen uns bons plecs administratius i tècnics. Si el servei incorpora molta mà d'obra, és important controlar el conveni laboral que regirà la seva contractació i el respecte al salari i condicions de treball. Cal implicar el concessionari en el resultat i la qualitat del servei ofert, i tenir ben identificats els indicadors d'avaluació.
El fet de municipalitzar un servei no significa necessàriament que el personal contractat tingui les millors condicions laborals, ni que el control sobre la gestió sigui millor que no pas si ho externalitzem. Aquí hi ha, al meu entendre, el gran error dels que defensen a ultrança la municipalització dels serveis, sense tenir en compte que la maquinària administrativa dels ens públics, no sempre és àgil suficient, ni compta amb els recursos humans suficients, com per gestionar directament segons quins serveis, amb l'eficiència que s'ha d'exigir a qui gestiona diners públics.
El tema és prou complex i interessant com per parlar-ne extensament aquí i on faci falta. D'arguments n'hi ha, però no podem confondre el sistema de gestió amb l'eficiència d'aquesta.