divendres, 28 de juny del 2013

Qui hi ha darrere Forcades i Oliveres?

He llegit que el proper cap de setmana es presenta a Arenys de Mar la iniciativa de la monja Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres, el Procés constituent, que té com objectiu la creació d'una Assemblea constituent que alhora ha de fer possible la creació d'una "banca pública i ètica, salaris, pensions i habitatges dignes, una democràcia participativa amb una reconversió ecològica de l'economia".
A qui no li agradaria tot això? Hi ha algun partit polític que no hi estigui d'acord? probablement trobaríem alguna formació política que tots aquests elements o bona part d'ells no entrarien dins dels seus objectius prioritaris, encara que per ser políticament correctes, tampoc no els discutirien públicament.
Sense que el meu escrit pugui semblar contrari a la iniciativa d'aquestes dues pers
ones mediàtiques, sí que voldria que reflexionéssim si no estem creant un excés de plataformes i assemblees, amb el perill de perdre energia en l'intent.
Hem de cremar els partits polítics i anar per les assemblees que els substitueixin? què hi ha de diferent en el discurs de Forcades i Oliveres, respecte al que ens pugui dir ICV o la CUP? Cal anar creant coses noves? no en tenim prou amb el que tenim?
Diuen que Oliveres, en una trobada amb ICV va dir que eren dels seus. Això vol dir que és una nova versió d'ICV? es convertiran Forcades i Oliveres en un corrent dins d'ICV, o en la mateixa línia dirigent? De fet, ICV ja té una parella dirigent, per què no n'hi pot haver una altra?
I la CUP? Veig que en l'acte d'Arenys, s'anuncia la presència de Pep Riera. No es presentava en una llista de la CUP?
No voldria equivocar-me, però aquestes iniciatives, totes elles lloables, poden aconseguir un més gran desengany quan arribi l'hora de demostrar la seva eficàcia i resultats. Com a grups d'opinió i defensors de valors, poden estar complint un bon paper a la societat, però com alternativa política, potser no són la millor opció. Som capaços de millorar l'estructura dels partits polítics sense necessitat d'arraconar-los i començar de zero? Li podem dia a ICV que aculli els impulsors de la nova iniciativa, i que treballin per dins, que segur que trobaran aspectes a millorar.