dilluns, 23 de maig del 2011

La capacitat d'acceptar el fracàs

Ens podrem equivocar, però el que no podem fer és dissimular i amagar la veritat. Cal dir allò que tots sabem encara que no ens agradi. En aquest cas ERC ha estat valenta i ha assumit la derrota. Per què no ho pot fer també el PSC? Hem de dir clarament que el PSC ha fracassat (tret d'algunes excepcions, com pot ser Lleida o a Arenys). I per què ha fracassat? doncs perquè en els darrers temps s'ha navegat sense timó i s'ha volgut dissimular i no s'ha acceptat que el cicle s'havia acabat i calia un canvi.
Potser s'esperava les eleccions municipals, en què sempre s'ha dit que era el paradís de l'esquerra, i molt concretament del PSC. Doncs, no! També s'ha fallat aquí i convé que ho diguem amb veu clara. El senyor Iceta que no vagi marejant la perdiu, fent veure que la culpa és d'uns altres per intentar mantenir-se a la poltrona. El senyor Iceta també ha de plegar, perquè és tant o més culpable que els senyors Montilla, Zaragoza o Ferran, per dir uns noms.
Cal un examen de consciència i analitzar per què s'ha esdevingut la caiguda. Potser no s'han adonat que cada vegada s'han allunyat més de la gent, i quan s'hi han dirigit ho han fet de manera sectària, regalant per obtenir els vots, comprant realment els vots a canvi de subvencions econòmiques i en espècies. Aquest amiguisme típic de les actituds populistes, ha estat un fracàs, perquè s'han trobat amb altres partits que encara ho han potenciat més, i els han superat.
Fa massa temps que veiem una manera de governar que no és encertada. Estem farts de veure com es creen amics a canvi de vots. Això és un mal de molts ajuntaments, i el PSC ho ha practicat especialment. No hi ha un mateix criteri a l'hora d'actuar amb uns o els altres, el llistó no es col·loca al mateix lloc, i això, a la llarga, s'acaba pagant.
La regeneració que es produirà en alguns ajuntaments governats durant 32 anys pels mateixos partits polítics, haurà de servir per començar de nou amb un canvi de política. Caldrà estar alerta que els nous governants no apliquin el mateix sistema, perquè llavors no anirem a parar enlloc.
Els temps no són fàcils i cal inspirar-se per poder aplicar una bona política. Hi ha bons tècnics que poden fer bona feina, sense necessitat de recórrer als carnets. Cal planificar bé la gestió dels ajuntaments, perquè s'està ratllant la fallida, quan no s'hi ha pràcticament caigut. Hem de confiar amb els nous equips de govern que, sobretot, hagin après la lliçó. Els vilatans i vilatanes volem que els nostres polítics siguin honrats, però també treballadors i eficients. Els recursos són escassos i no podem llençar la casa per la teulada.