dijous, 7 d’octubre del 2010

Qüestionada la retallada salarial

L'Audiència Nacional té dubtes sobre la constitucionalitat de la retallada dels salaris dels funcionaris, per part del Govern de l'Estat, com a mesura anticrisi. Ha donat deu dies a les parts perquè presentin tota mena d'al·legacions, sobre el plantejament d'inconstitucionalitat.
Des del moment que el Govern de Madrid va aprovar el decret anticrisi on contemplava una retallada al voltant del 5% del sou dels funcionaris i treballadors de l'administració pública, els sindicats es varen posar a treballar per combatre la mesura, atès que entenien que no era correcta, ni el govern tenia competències per prendre aquesta decisió. Paral·lelament, a Catalunya, representants dels treballadors de l'escola concertada, també es movia perquè considerava que no eren personal funcionari i per tant no els afectava la retallada. Cal tenir en compte que el professorat de l'escola concertada cobra menys i treballa més hores que els funcionaris de l'escola pública, i no gaudeixen de l'estatus d'aquests.
Haurem de seguir l'estira i arronsa del conflicte, per veure quin resultat dóna. El govern ja va haver de rectificar en una de les mesures anticrisi, la que impedia els ajuntaments a endeutar-se l'any 2011, i ara potser que hagi de tirar enrere en la retallada salarial. Tot això unit al fet que sigui l'Estat qui està més endeutat, fa una pilota que des dels ajuntaments ja no es pot estar al marge de la polèmica, perquè ens afecta molt de cara el futur del treballador, la seva família, el consum i, per tant, la producció i l'oferta de treball.
Hi ha molts qualificatius per aplicar al govern de l'Estat, molts d'ells discutibles i opinables, però n'hi ha un que penso que ningú hi estarà en contra i és el desastre que són en temes econòmics. La seva política econòmica, si és que existeix, ha sofert tantes variacions i contradiccions, que es fa difícil d'apreciar. Quan han decidit una actuació, t'has quedat a l'espera de si la modificaven, perquè no t'acabaves de creure que l'encertessin a la primera.
Per la part que em toca, no hi ha dubte que espero i desitjo que la mesura resulti ser inconstitucional. Crec que hi ha altres maneres per retallar el deute, que no passen necessàriament per retallar el sou a un col·lectiu que té el sou pràcticament congelat des de fa molts anys, i que no es va beneficiar dels anys de bonança. És cert que està molt menystingut, però no són només els que veiem o pensem, sinó que n'hi ha molts d'altres que de manera silenciosa i pràcticament en l'anonimat, fan avançar l'administració pública.