dimecres, 20 d’octubre del 2010

Canvis al govern de l'estat

La notícia d'avui és la remodelació dels membres del govern espanyol, després que el president anés afirmant, els darrers dies, que només faria el canvi del ministre Corbacho. Finalment hi ha hagut una reforma important, pels canvis realitzats i també per la supressió de dos ministeris, els d'Habitatge i d'Igualtat.
Davant de qualsevol reforma s'hi troba les lectures interessades, partidistes, però també aquelles que intenten explicar-ho en detall. El presidenciable Artur Mas ha destacat "l'escombrada del PSC", perquè ha perdut un representant al govern, el senyor Corbacho, i el PP que demana el canvi de govern i no dels seus membres.
No hi ha dubte que el canvi més destacable és la del ministre Rubalcaba que, sense deixar Interior, assumeix la vicepresidència primera, que abandona Fernández de la Vega. Feia dies que fins i tot es rumorejava que Rubalcaba no acabés succeint Zapatero com a presidenciable. No és estrany que sigui ell el nou home fort del president, per afrontar la segona part de la legislatura.
Sense pretendre fer cap anàlisi d'expert, també destaco l'entrada de Jáuregui per ocupar el ministeri de Presidència, un altre reforç per al president Zapatero a qui probablement li calien dues crosses per poder continuar endavant. El tercer canvi que remarco és la sortida de Moratinos. Pot ser que hi hagi arguments que ho expliquin, però a mi m'ha sorprès perquè em semblava que era de la plena confiança del president. L'ha substituït Trinidad Jiménez, no sé si per compensar el seu fracàs a les primàries de Madrid, o bé té prou mèrits per ocupar la cartera.
Aparentment semblaria que Zapatero ha fet cas a qui li demanava que fes una reestructuració important del govern, i que ho hagi fet pensant en persones amb experiència perquè canviïn la imatge d'incertesa i de dubte constant, que ens ha vingut donant fins ara. Penso que pitjor que ara no podrà anar, però caldrà veure si el president està a l'alçada de les circumstàncies. I... sobre la pèrdua d'influència del PSC, no sabria que dir-vos. És cert que només hi ha quedat la ministra Chacón, però no sé si el fet d'haver-hi un o dos ministres del PSC significa que el partit tingui més o menys influència al govern. Dispenseu el meu escepticisme sobre influències del PSC a dins el PSOE. L'experiència ens ha demostrat que a l'hora de la veritat... res de res.