divendres, 19 de setembre del 2008

Lluitem contra la xenofòbia

Aquest matí mentre esmorzava, abans de marxar cap a Barcelona, he sintonitzat la ràdio, a l'hora del programa Primera Plana, i he pogut escoltar alguns comentaris que m'han preocupat i al mateix temps indignat.
Si sóc sincer us diré que no escolto mai la ràdio el dissabte el matí, i en concret aquest programa, que per l'hora d'emissió, o bé estic dormint o ja he sortit de casa. És un programa de tertúlia que parlen dels temes de la setmana, m'imagino que llegint els retalls de diaris que el conductor del programa, el senyor Rodríguez, ha seleccionat durant la setmana.
En el moment que he connectat la ràdio estaven parlant de les mesures del govern sobre immigració, i he reconegut a tres de les veus i m'ha quedat per conèixer la quarta, en aquest cas la d'una senyora.
Qui parlava en aquells moments era el senyor J.S., i estava fent unes afirmacions que es podrien catalogar fàcilment de xenòfobes. He pensat que no podia ser que en una emissora de ràdio, i sobretot una ràdio amb diner públic, es poguessin escoltar aquells insults a la intel·ligència i a la sensibilitat humana, sense que ni el conductor del programa, ni els altres tertulians fessin res per aturar-ho.
Recordo que fa temps, en una ocasió, es va qüestionar que el micròfon de l'emissora s'obrís a tothom, per parlar de temes, sense que en tinguessin idea ni coneixement. Algú pot pensar que era un posicionament sensor, però en el fons tenia raó, si més no tenint en compte la incapacitat de la majoria d'entrevistadors i col·laboradors (inexperts com jo mateix), per tallar segons quins comentaris i afirmacions.
No penso que la ràdio pública hagi de seleccionar els entrevistats, o com en aquest cas, els tertulians, però sí que ha de fer un esforç per formar els conductors dels programes perquè tinguin recursos, per sortir airosos de situacions com les d'aquest matí.
Voldria pensar que el director de l'emissora treballarà perquè situacions com la d'aquest matí no es tornin a repetir, i a més avisarà al conductor de Primera Plana que estigui més al cas, en properes edicions, si compta amb els mateixos tertulians.
Ja heu vist que no he reproduït les frases que denuncio, i no ho faig perquè no vull embrutar el meu blog. Confio que el tertulià en qüestió, si s'adona del què ha dit o accedeix al meu blog, ho reconsideri i sigui més curós a partir d'ara.