dimarts, 9 de setembre del 2008

La manipulació obsessa

No és la primera vegada que parlo dels mitjans de comunicació, i a ningú se li escapa que tenen molt més poder del que a vegades - dic a vegades - seria desitjable. Un mal ús sistemàticament d'un mitjà de comunicació pot ferir la sensibilitat de les persones més intel·ligents, i descol·locar les més ignorants.
Avui la notícia l'ha portat el diari El Mundo, un diari que no acostumo a llegir, i si ho faig és de manera virtual i amb motiu de comentaris que es fan al respecte. El Mundo és d'aquells diaris que, com algunes persones i institucions, tenen una obsessió que es diu Catalunya i una enveja i ràbia desenfrenada contra els catalans. Aquesta estratègia els fa vendre molts exemplars, perquè la gent ignorant, per una banda, (em refereixo a gent que ignora, que desconeix la realitat), i els nacionalistes espanyols, necessiten de la carronya que ells produeixen i subministren.
A la pàgina 16 del diari d'avui hi ha un reportatge de Manuel Romero, amb el títol PROHIBIDO ESTUDIAR EN ESPAÑOL/La persecución
"La Consejeria de Educación de la Generalitat, a través de directores, professores y personal de servicio, interviene en los patios, comedores, las actividades extraescolares y en el ámbito familiar".
Us adoneu quina cosa més recaragolada es pot arribar a dir? Doncs això fem els catalans, amb aquest govern del tripartit i un president immigrant que ha sucumbit en l'infern del catalanisme més cruel.
Comentant-ho em deien que aquesta actitud del diari els feia mal, pel fet de pensar com es pot caure tan baix per manipular l'opinió pública i forçar enfrontaments entre persones. A mi també, i és perquè no sóc masoquista que no vull escoltar segons quines cadenes de ràdio, ni mirar segons quins programes de televisió, ni tampoc llegir segons quins diaris. De tant en tant, quan altres mitjans de comunicació es fan ressò d'aquestes bestieses informatives, caic en la temptació de llegir-ho (he estat incapaç de llegir tota la pàgina).
A més, i tampoc he llegit la lletra menuda, en el mateix diari hi havia una notícia segons la qual els nens i nenes bilingües tenen més problemes per superar la tartamudesa. Ho superen millor els monolingües. Una altra manera de fomentar la incultura. El codi ètic se'l passen pel... només els interessa la tinya.
Però no us penseu que són lluny, no. També en trobareu més a prop. No serà per parlar de la llengua (també n'hi tenim), però ja saben trobar prou motius, encara que sigui falsejant la veritat, o simplement, mentint.