dimecres, 16 de juliol del 2008

Relleu a Catalunya Ràdio

Neus Bonet substitueix Antoni Bassas al capdavant del programa de Catalunya Ràdio amb més audiència a Catalunya. Antoni Bassas va rellevar Josep Cuní, un experimentat home de ràdio i televisió que en aquells moments semblava insubstituïble. Bassas, però, ha aconseguit un públic fidel gràcies a la seva professionalitat, a la seva gran correcció davant els micròfons, i a la seva capacitat per fer un programa nou cada dia.
Ningú ha amagat que el seu relleu era fruit d'unes discrepàncies amb la direcció de l'emissora, encara que els matisos són diferents. N'hi ha que ho venen com a discrepàncies en el format i la manera de plantejar el programa, i d'altres que hi veuen discrepàncies polítiques. Tot és possible i al mateix temps motiu de discussió. Sabrem la veritat.
A Bassas algú l'ha titllat políticament com a simpatitzant de Convergència i Unió, i seguint la hipòtesi, un govern del tripartit el sacrificaria. Ho desconec i em sabria greu que fos aquest el motiu del canvi, no tant pel professional, ja que no tinc la possibilitat de sintonitzar-lo tret d'uns pocs minuts fragmentats, a primera hora del matí, sinó pel motiu escollit.
Hi ha precedents, potser molt més evidents. Recordo el presentador de la Tertúlia de Catalunya Ràdio "postres de músic", presentat i dirigit per l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté. Acostumava escolta una part de la tertúlia, de tornada a casa, com em passa ara amb l'actual tertúlia. Haig de dir que no m'acabava de fer el pes, perquè em sobrava massa protagonisme de la seva part. Suposo que és el perill en què es pot caure en aquests tipus de programes, però això no és motiu de cessament.
No sóc mesell i no caic en la ingenuïtat de pensar que en els mitjans de comunicació no hi ha interessos més o menys dissimulats, però aquests no s'haurien de posar descaradament per sobre de la professionalitat dels periodistes o comunicadors, perquè el que s'aconsegueix és minvar el nivell de qualitat dels mitjans de comunicació.
Desconec el perfil de la substituta, la Neus Bonet, i encara menys les seves preferències polítiques. El que importa ara és que el nivell del programa matinal no es vegi perjudicat, i que l'Antoni Bassas tingui un espai a l'emissora, perquè els seus seguidors radiofònics tingui la possibilitat de continuar sintonitzant-lo.