dijous, 10 de juliol del 2008

La incapacitat de fer creure

L'altre dia a la ràdio sentia els comentaris d'un periodista de Catalunya Ràdio i col·laborador, sobre el G8, i va dir una cosa que em va semblar molt encertada i oportuna. El periodista comentava que amb la incorporació de Rússia al G7 anterior i convertir-se en G8, quedava en evidència que algun problema hi havia, perquè podíem trobar països com la Xina o Brasil que potser es mereixien estar-hi abans que la pròpia Rússia. De seguida vaig pensar que la inclusió de Rússia tenia més intencionalitat política que no pas econòmica.
Avui Financial Times i The Economist, comentaven que el G8 havia deixat de tenir sentit i que eren incapaços de prendre decisions estratègiques. La sortida que donaven és la d'ampliar fins a 12 el nombre d'estats membres, esmentant la Xina, Brasil, l'Índia i Espanya, com a economies de creixement ràpid, per aconseguir un 70% del PIB Mundial, i afegeixen més endavant que el G8 no és l'únic organisme mundial incapaç de fer creure ni forçar cap tipus de comportament, com jo acostumo a dir de la Comunitat Europea.
Ja podem anar creant organismes i plataformes, si no són capaces de fer-se respectar, potser seria millor no tenir-ne tantes i treballar perquè les poques que quedessin, fossin efectives i respectades. Això és el mateix que amb les lleis i reglaments: si som incapaços de vetllar pel seu compliment, deixen de tenir valor, però al mateix temps ens fan perdre el respecte.