dimecres, 26 de març del 2008

Per quan les fallides d'ajuntaments?

Ho dèiem fa quatre dies: els diners al banc no guanyen res; val més que inverteixis en patrimoni. La gent comprava pisos, els promotors en promocionaven, els constructors en construïen, els bancs emetien hipoteques, els pisos vells no s'ocupaven, els pisos llogats no es cobraven, els lloguers antics no hi havia manera de desllogar-los...
Gairebé tothom parlava de la bombolla immobiliària, i uns pocs la negaven, i es continuava construint, amb un preu de venda cada cop més elevat, amb un valor de terreny increïble... Uns pocs continuaven dient que no hi havia risc de saturació del mercat, i el nostre país tenia un creixement del producte interior brut (PIB) més alt que a la resta de països veïns, i els ajuntaments tenien ingressos gràcies a les llicències d'obres... però tothom sabia que això acabaria, i fèiem els distrets.
Què llegim avui als diaris?
Titulars com: la compra-venda d'habitatges del mes de gener ha baixat un 42,7% a Catalunya; l'import mig de les hipoteques ha baixat un 3,08%; el nombre d'habitatges hipotecats ha baixat, aquest mes de gener, un 25,71%; la Generalitat ha ingressat un 5,6% menys per l'aturada del sector immobiliari... i els ajuntaments? sabem en quina situació es troben?
Resulta que fa anys i més anys que des de l'administració local s'insisteix a demanar un millor repartiment dels ingressos públics entre administracions, per evitar que els ingressos de l'administració local vinguin bàsicament de la construcció, per no dir de l'explotació immobiliària, per la venda de sòl, per la pèrdua de qualitat de vida. I ara que no es venen els pisos, i la indústria immobiliària està a punt de veure una desfilada de fallides, d'on vindran els recursos perquè els ajuntaments no facin també fallida?
La tendència és clara i el moviment cíclic ens porta cap avall, amb un increment de l'atur, una reducció de la circulació monetària, i un excés d'oferta difícilment absorbible per una demanda a la baixa.
En què invertirem? I els que ho varen fer amb l'actual pis hipotecat i saben que el preu actual està per sota del preu de compra? On són els promotors que fins fa poc es barallaven per adquirir més sòl urbanitzable? On són les magnífiques urbanitzacions a primera línia de mar?
Del mercat immobiliari no hi entenc; que algú m'ho expliqui.