dilluns, 10 de març del 2008

Un manual d'interpretacions de resultats

L'endemà d'unes eleccions et fas un tip de sentir interpretacions diverses dels resultats. Tots en sabem, i tots pensem tenir la raó, sobretot perquè uns mateixos resultats poden llegir-se de diferent manera, amb interessos diferents i perspectives també desiguals. Tot i que també faig les meves interpretacions, equivocades o no, avui he pensat comentar dues idees que he escoltat i m'han semblat interessants.
Totes dues giren al voltant de la davallada d'ERC i la pujada del PSC, però amb dos missatges diferents. La primera es referia a la responsabilitat que el PSC assumia, com a únic partit polític, en el govern català, capaç de fer-se sentir a Madrid. Els resultats d'ERC i ICV en aquestes eleccions, amb 3 i 1 parlamentaris respectivament, fan que siguin els 25 diputats del PSC, els que poden influir en la presa de decisions que afectin a Catalunya.
La segona idea és més interna d'ERC, i l'he sentit d'un militant amb càrrec dins el partit, i es referia a les veus crítiques dins d'ERC quan varen decidir donar el govern a Montilla. Ara, la majoria dels electors que han perdut, han votat directament al PSC, la qual cosa fa pensar que no estava tan mal pensat el pacte del tripartit.
De la vida s'aprèn, i dels fracassos encara més. Sovint, quan totes les coses ens van bé, perdem el nord i tracem el camí que ens pot portar al fracàs. Quan tens dificultats, i reps patacades, aprens a afrontar-les i això et fa fort. Només l'anàlisi sincer del per què de les coses, et permet preparar el terreny, per tornar a aixecar el cap, i seguir viu en aquesta societat, a vegades complicada, que ens ha tocat viure.