diumenge, 13 de gener del 2008

La lletra de l'himne

Els objectius o el sentit dels himnes ja sabem quins són, i per això entenem que no es necessita cap tesi doctoral per escriure el text. Fem un repàs de tots els textos d'himnes patriòtics que coneguem, i veurem que, amb més o menys gràcia, tots van a parar al mateix.
Aquests dies s'ha filtrat una proposta de text per a l'himne espanyol, perquè pugui ser cantat en els grans esdeveniments. Dissabte el podíem llegir als diaris:

"¡Viva España! Cantemos todos juntos con distinta voz y un solo corazón. ¡Viva España! Desde los verdes valles al inmenso mar, un himno de hermandad.

Ama la Patria pues sabe abrazar, bajo su cielo azul, pueblos en libertad. Gloria a los hijos que a la Historia dan justicia y grandeza democracia y paz."

Resulta que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha organitzat un concurs, i aquest és el text guanyador. Deixo de banda els comentaris periodístics sobre el fet que l'autor és a l'atur, com si això fos un obstacle per poder crear. L'altra cosa és el gust del jurat que l'ha escollit, o bé pensar com devien ser els altres perquè guanyés aquest.
Avui el ministre de Defensa José Antonio Alonso puntualitzava que en tot cas qui ho ha d'aprovar és el Parlament Espanyol i al mateix temps feia notar que si s'ha d'inventar un text per a l'himne, s'ha de fer ben fet, i ha insistit que es tracta d'una qüestió de prestigi nacional (no ha de fer pena) i ha de representar la qualitat cultural del país. Sembla ser que després li han demanat si la proposta de text complia aquests requisits, i no ha volgut respondre... no deuria tenir ganes de dir el que pensava.
Jo penso que fa tant temps que fem el ridícul per aquí i per allà, (amb cantarulles, l'Eurovisió s'emporta la palma), que ja no ve d'aquí i no val la pena perdre massa temps discutint, i encara menys si se't fa tan llunyà. Entenc, però que hi hagi qui estigui molt interessat en aprovar el text i poder-lo incorporar a l'exèrcit, per exemple, on es canta molt i els textos són d'allò més representatius de la cultura del país.
M'agradaria saber si en Plácido Domingo s'està estudiant l'himne, i què passarà el dia 21, que sembla ser que era el dia escollit per interpretar-lo per primera vegada, en un acte del COE que ja s'havia d'haver fet el mes de desembre, però necessitaven més temps per aprovar el text.
Els més afectats seran els esportistes que se l'hauran d'aprendre per quan els passa la càmera de televisió pel davant, enfocant els llavis, i els polítics. A Catalunya, el Partit de Ciudadanos, que ara no cantaven els Segadors, se'ls girarà feina i tindran l'oportunitat de demostrar el seu nacionalisme espanyol.