dissabte, 12 de gener del 2008

De mitjans de comunicació, enganys i manipulacions

Tenir accés als mitjans de comunicació dóna facilitats per manipular la realitat, a base de falsedats i invencions, normalment motivades per aconseguir algun tipus de poder. Voldria que les ments malpensants no interpretessin que estic dient que els mitjans de comunicació manipulen ni que tota la gent que treballa en mitjans de comunicació manipula. Crec important fer aquesta observació perquè no es vulgui aprofitar per fer acusacions sobre coses que no dic.
Dit això, em referiré a la campanya del Partit Popular que no és nova sinó que té una continuïtat en el temps i en la forma que arriba a avorrir. Tots haureu entès que es tracta de la manipulació de la realitat de les llengües pròpies de Catalunya i el País Basc.
Sabem que és una manera de recaptar vots de la gent més allunyada i enganyada de la profunda Espanya, que viu preocupada per la situació del castellà a les províncies catalanes i basques. El PP sap que a Catalunya no hi té res a fer, perquè fins i tot en el vessant més caspós i fatxenda ja li ha sortit un altre partit - Ciudadanos - que li ha pres l'espai polític. A partir d'aquí es tracta d'arrencar el més gran nombre de vots possibles de l'Espanya i quina no és la millor manera que sembrant polèmiques i conflictes entre comunitats autònomes, enganyant la ciutadania.
En alguna ocasió he reclamat la institució del codi deontològic a la classe política. Una reclamació que no aconseguirà cap resultat, perquè no els interessa. L'engany i les interpretacions intencionades formen part del combustible amb què s'alimenta tota la maquinària electoral dels partits polítics. Tots sense excepció, encara que amb diferents nivells i dignitats, busquen confondre en benefici propi, i tenen la sort que la ciutadania som poc crítics, massa innocents i un xic irresponsables. Ens deixem enlluernar amb massa facilitat i a més tenim una certa devoció pels cataclismes i les desgràcies, fet que ens porta a imaginar-nos el pitjor, per poc que ens ho deixen entreveure.
A Arenys també passa, no som diferents, i també hi ha gent que ho sap i que sap com aprofitar-se'n, però a la llarga el pes de la raó i de la veritat cau repartint justícia. Això és el que ens pots reconfortar i preveure que, per exemple, el català no acabarà sent víctima de la "opa hostil" que algú vol presentar-li.