diumenge, 9 de setembre del 2007

L'autocrítica, la nostra gran companya de viatge

Aquest migdia he sintonitzat Ràdio Arenys per escoltar la informació sobre el començament de curs, amb les entrevistes a representants de les tres escoles d'Arenys de Mar: Maragall, Sinera i Presentació, i he pogut escoltar algunes de les intervencions de la regidora Rosa Zaragoza i el seu company de grup municipal, Santi Herce. Tal com calia suposar i atès que la regidora, ara a l'oposició, havia estat al capdavant de la regidoria de serveis en l'anterior mandat, s'ha centrat força en aquest tema, encara que, com ja he dit, no he escoltat tota l'entrevista.
Arenys ha estat brut durant quatre anys de govern CIU+PP i continua brut, i això no és perquè l'anterior govern o l'actual no hagin fet res, sinó en tot cas per dos motius: no s'ha actuat suficientment i els arenyencs som bruts. I això s'ha de dir sense por, encara que no quedi bé, encara que et creis enemics.
Si l'ascensor del final de la Riera fa pudor de pixats, encara que es neteja cada dia, vol dir que hi ha algú que s'hi pixa. Clar i català. Si els passos subterranis per accedir a la platja i el port pateixen el mateix mal és que el comportament d'algun o alguns individus no és l'apropiat. Si les passarel·les de fusta de la sorra per acostar-te al mar es trenquen o cremen, no és per mal servei d'aquest i l'anterior govern, sinó per incivisme, i aquí és on hem d'actuar i treballar junts: millorar el civisme dels nostres convilatans.
No hem arribat al número màgic dels 100 dies de govern, i no se'ns pot dir que no hem actuat, encara que podíem haver fet més, i aquesta reflexió ens d'acompanyar sempre, perquè ens ajudi a superar-nos durant el mandat. Malament anirem si ens creiem que hem fet tot el que calia; l'esperit crític, l'autocrítica ens ha d'acompanyar sempre.
En tot projecte hi ha la fase de diagnosi, la d'execució i la d'avaluació. En aquests moments ens trobem en la primera fase en la majoria de nous projectes, alguns dels quals ja simultanieja amb els primers passos d'execució. Ara és l'hora de valorar si el diagnòstic és encertat i si es considera el camí adequat per trobar solucions; encara no es pot avaluar res, perquè no seria consistent, però perquè l'oposició i la ciutadania en general pugui jutjar l'encert o no de les nostres anàlisis hem de ser transparents i oberts, o sinó farem un mal servei a la vila.
Està molt bé això dels 100 dies, o la valoració a mig mandat, o la del final, però nosaltres hem de tenir la capacitat d'analitzar diàriament, sigui festiu o feiner, si la feina segueix el rumb fixat, si és millorable i en què flaqueja. Si no ho fem així fracassarem i la ciutadania ens retirarà la seva confiança.