diumenge, 16 de setembre del 2007

Festa de carrer al Pla dels Frares

Aquest cap de setmana els veïns del Pla dels Frares han celebrat la seva festa "de carrer", o de barri. Des de fa una pila d'anys, diferents carrers d'Arenys de Mar celebren la seva festa particular. Una festa que acostuma incorporar un sopar a la fresca, amb tots els veïns i les persones que aquests conviden. El sopar és amenitzat amb algun grup musical, i no hi sol faltar les tradicionals rifes de lots-obsequi de diferents comerços de la vila.
El cap de setmana es complementa amb jocs per a la mainada, pica-pica, xocolatada, cantades d'havaneres o mercat del trasto vell. És, a criteri dels organitzadors, una manera de posar en contacte els veïns que durant l'any moltes vegades amb prou feina es veuen.
Un amic que no és arenyenc, però que hi té un cert interès especial, em comentava satisfet, entre plat i plat, que la festa era molt interessant perquè acostava els veïns i els feia compartir moments d'organització i gaudi de la festa. Jo li posava un "però", una mica al meu estil, amb la intenció d'anar més a fons. No concretament al Pla dels Frares, que ho desconec, sinó en general, pensava que no tothom hi participava de la mateixa manera, i hi havia el perill que cada família estigués més pendent dels seus convidats que no pas dels veïns de l'escala. Això, però, no vol treure mèrit a la iniciativa, ni ganes de continuar-ho celebrant als seus organitzadors.
En el sopar d'ahir al Pla dels Frares hi havia una qüestió que em tenia preocupat i que volia conèixer de primera mà: com s'integraven els nous veïns del Pla. Per poca voluntat que hi hagi, quan una família canvia el seu domicili i arriba en un nou veïnat, s'arrela al seu nou àmbit, hi fa amics, i celebra les festes, però en aquest cas estem parlant d'una arribada en bloc i força massiva - més de seixanta habitatges - i la situació és diferent.
Segons em varen comentar, els nous veïns no hi han participat massa. Una mica més els nens i nenes que ja s'han fet amics. És un procés que pot ser lent, però important que avanci, per aconseguir que l'any vinent la festa sigui de tots els veïns del Pla dels Frares. Tots els que vulguin compartir un cap de setmana amb els seus veïns.