dimecres, 20 de desembre del 2006

Patronats municipals, inútils?

Sovint trec el tema dels patronats municipals de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, perquè crec que no estan funcionant com caldria, i fins i tot em sembla que seria millor la seva desaparició.
No es tracta de cap contradicció amb el model participatiu que defenso, ja que no qualsevol eina és bona, i encara menys si no s’utilitza correctament. La figura dels patronats va tenir sentit ara fa uns anys, però en aquests moments hi ha sistemes alternatius que poden ser tan o més participatius, i al mateix temps aprofitar recursos.
La idea de parlar dels patronats m’ha sorgit al llegir la notícia de l’aprovació del pressupost del Patronat Municipal de la Ràdio, per al 2006, sense que cap grup municipal hi hagi votat a favor. El pas següent serà la seva discussió al Ple Municipal, i no sé què podrà passar, ja que els únics vots favorables, en el Patronat, han vingut dels representants de la societat civil que no poden votar al Ple. Curiós si més no!
Arenys té un govern amb un fort caràcter presidencialista, on l’Alcalde no ha delegat la presidència dels patronats al regidor de torn, sinó que s’hi ha mantingut com a màxima autoritat. El secretari i l’interventor dels patronats són els mateixos que els de l’Ajuntament, i tampoc han delegat la seva tasca a cap funcionari municipal. Com podeu imaginar, doncs, l’existència dels patronats el que està fent és duplicar reunions per tractar els temes de procediment administratiu barrejats amb temes més conceptuals i de programa que podrien tractar-se en altres figures, com poden ser les comissions sectorials previstes al Reglament de Participació Ciutadana.
El tema és complex i no es pot tractar amb un post diari d’un bloc, però m’agradaria que a partir d’aquí s’obrís un debat, ja que els que surtin elegits per governar els propers quatre anys, caldria que ho analitzessin a fons i trobessin la manera de ser més operatius, pràctics i participatius.