dissabte, 23 de desembre del 2006

El VIA i C's al Calisay, segona part

Ahir us parlava dels actes del VIA i C’s al Calisay. De fet em vaig esplaiar més en la xerrada de C’s, sobretot a nivell d’impressions més que no pas de contingut. Avui llegia a Internet una informació sobre C’s en què es parlava de Barcelona, Tarragona i Arenys de Mar, com exemples de poblacions on es presentarien a les municipals. Això, doncs, en fa creure que el projecte arenyenc de Ciudadanos deu estar bastant avançat.
El VIA, ja fa temps que va donar a entendre que serien opció política a les municipals, sobretot en el moment que ICV s’integra al projecte conjunt, i fins i tot ja sonen els noms del primer i segon de llista. Ahir, però, es tractava de brindar per al futur d’Arenys, i ens convidaven a escriure la carta als Reis. No es pot dir que tinguessin massa poder de convocatòria, encara que es podria explicar una mica per l’hora i temporada en què ens trobem. Tot i així no podem oblidar-nos que la política cada vegada interessa a menys a la gent, i tots plegats en som responsables.
Hi ha un tema del qual darrerament es parla en tertúlies improvisades que m’agradaria referir-m’hi. Que ningú s’equivoqui i es pensi que quant més participativa sigui la seva política més vots aconseguirà a les eleccions. Qui vulgui fer política participativa per aconseguir més vots s’equivoca. Els processos participatius són eines per fer política, en els qual s’hi ha de creure. Es pot defensar molt la participació ciutadana i està fent polítiques desastroses. Ho dic perquè a Arenys alguns partits han endegat processos participatius a l’hora de preparar el programa electoral del mes de maig. És d’agrair que sigui així perquè n’hem d’anar aprenent, però no és garantia de res, i encara menys d’èxit electoral.
El VIA, com a plataforma ciutadana té clara la seva voluntat participativa, oberts a tothom i a totes les idees per construir un Arenys millor. Em consta que els seus membres estan il·lusionats per presentar un model de vila que engresqui a una gran part d’arenyencs, i això és lloable. Voldria creure que el VIA es tracta realment d’un projecte en positiu i amb ganes de col·laborar amb tothom, abans i després de les eleccions municipals, i que els independents que s’hi han trobat no venen rebotats d’enlloc, com algú s’ha encarregat de dir. Hauran d’explicar la seva relació amb ICV perquè tots puguem entendre la diferència respecte a l’opció d’ICV en altres conteses electorals. Perquè el valor afegit del VIA ha de ser la capacitat de canviar la manera de fer política, un fet que no és exclusiu d’ells, però que fins ara els partits polítics no han estat capaços de demostrar que ho podien fer.
Si finalment el VIA i C’s es presenten el mes de maig, ens podem trobar amb dues propostes semblants (si et creus el que uns i altres et diuen), i potser la seva presència pot ser un revulsiu a l’actual panorama polític local, que arrosseguem des de fa un parell o tres de legislatures. Tot sigui a fi de bé!