dilluns, 4 de desembre del 2006

La Mostra Literària com antídot a l’apatia degenerativa

El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona d’aquest dissabte 2 de desembre, publicava l’acord d’aprovació, per decret d’alcaldia, de les Bases Específiques de la 26a Mostra Literària d’Arenys de Mar, i la despesa de 1.000 euros, amb càrrec al pressupost 2007 (BOPB núm. 288; pàg. 18).
A la Mostra poden participar-hi els arenyencs i també aquelles persones vinculades a la vila, ja sigui per feina o estudis. Es constitueixen cinc grups, en funció de l’edat, amb un primer tram de fins a 8 anys, i el darrer a partir dels 19 anys. Els premis són lots de llibres, fins als 14 anys, i en metàl·lic a partir dels 15.
Els treballs es poden presentar fins al 23 de març de 2007, però en horari d’oficina, és a dir, el matí de dilluns a divendres, perquè l’Ajuntament d’Arenys de Mar no atén els vilatans en horari de tarda ni caps de setmana. El govern municipal ha estat incapaç i insensible per millorar les atencions i el servei a la població, i ens hem hagut d’avergonyir de les excuses exposades per no ampliar el servei.
És important mantenir la Mostra Literària i és bo recordar que estem parlant de 26 edicions. Qualsevol estímul cultural és benvingut i si es realitza una campanya de difusió engrescadora, encara millor. Les escoles, els esplais, les associacions ciutadanes... tothom n’ha de fer ressò, perquè la inèrcia ens porta a unes actituds passives, consumidores de qualsevol entreteniment, que no acostumem a fer treballar l’enginy, i que ens atrofien part del cervell, essent els nostres infants i adolescents els més perjudicats.
Una mostra literària no és la panacea sinó una eina més per lluitar contra la pobresa cultural. No tots servim per a les mateixes coses, però és bo descobrir nous talents, o si més no conrear l’afició a la lectura i l’escriptura, i també la imaginació.
Els ajuntaments, com administració més propera a la ciutadania, haurien d’esforçar-se més en desenvolupar i fomentar la creativitat de les persones. No és fàcil, però ens en descuidem massa sovint. La majoria d’ajuntaments s’ha dedicat a programar espectacles, invertir en infrastructures com ara teatres i auditoris, no sense grans esforços, però han posat poc èmfasi en la creativitat dels joves i futurs ciutadans. Aules de teatre; espais d’assaig musical, per a nous grups; tallers d’arts plàstiques; centres de cinema i noves tecnologies... un conjunt d’ofertes que no en té competència ni obligació, però que la gent necessita per no adormir-se culturalment i social.
Les biblioteques han estat una excepció. Mai valorarem suficientment el seu paper difusor de la cultura, perquè ho donem per un fet, però l’incentiu a la lectura, com a font de coneixement i exercici mental, també repercuteix en la capacitat creativa de possibles nous escriptors.