dilluns, 11 de desembre del 2006

Esquerra t'escolta!

Celebro que l’experiència participativa d’ERC hagi funcionat bé, tal com afirmen els seus dirigents. Endegar un procés participatiu o entrar en la dinàmica participativa a l’hora de fer política, no és gens fàcil. No ho és perquè no en tenim l’hàbit, ni els que fan de polítics ni els ciutadans. Participar no és simplement dir la teva i ja està, sinó que requereix d’un treball informatiu previ, d’un període deliberatiu, per arribar a un resultat aplicable.
Estem massa acostumats a reduir-ho tot en el vot i el seu recompte per decidir qui guanya, que a vegades es confon amb qui té la raó. És molt més difícil discutir diferents propostes amb la intenció de consensuar-ne una, o si més no debatre, entre tots, els pros i contres.
Arenys de Munt en té experiències, i això no li estalvia maldecaps. Altres municipis poden dir el mateix, però no hi ha res com poder pertànyer en una societat que té en compte l’opinió dels altres, i la discuteix.
ERC ha experimentat un procés participatiu en l’inici del que serà la precampanya a les eleccions del mes de maig. Ho ha fet al millor moment, quan es tracta de confeccionar el programa polític. Un programa que sense oblidar-se dels principis en què se sustenten, ha de tenir en compte la voluntat dels electors. Si aquesta voluntat es recull abans de les eleccions, molt millor per a tots!
Desconec com estan funcionant els fòrums que organitza el PSC d’Arenys i si el sistema és semblant al d’ERC, però és bo que tingui en compte la gent per dissenyar el futur del nostre poble. Tot i així, no ens podem adormir ni deixar-nos enredar. La participació, perquè sigui efectiva, s’ha d’anar conreant i no limitar-la en un procés determinat que es posa en marxa de tant en tant. Hi ha suficients mecanismes per fer de la participació un element intrínsec de la gestió, sense que això signifiqui obstaculitzar res ni posar en dubte la legitimitat dels nostres representants municipals elegits democràticament.
En Lluís Blanchar, en el seu blog, parlava del Consell del Poble creat a la població d’Arenys de Munt, però no esmentava que a Arenys de Mar tenim un Reglament de Participació Ciutadana, aprovat a la legislatura passada, que preveu la creació del Consell de Ciutat (el nom és el de menys), amb funcions i competències, però que no s’ha arribat a crear mai; probablement per manca de voluntat de l’actual govern municipal.
Hi ha molt camí per recórrer en termes de participació, sense oblidar que tampoc és la panacea, sinó una manera d’entendre la vida pública i d’assolir més compromís social de la població. Ara només falta que els partits que conformen el govern actual, també s’apuntin al carro, i es manifestin favorables a aquesta manera d’entendre la gestió pública.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El poble ja fa anys que vola a mercè d'un vent inhòspit i xiulador (enllaçant-ho amb l'article d'avui, dimarts 12).

Arenys de Mar resta encara una darrera esperança perquè no acabi sent una vila/cementiri d'elefants; al poble, li convé que tots els partits polítics sembrin les llavors dels seus propòsits en el jovent, perquè som i serem el futur!

Òbviametnt, tan sols hi ha poques formacions que vulguin acostar la ciutadania amb la política i fer-li més amable, alhora, que amena, en part. No obstant, sense participació no hi ha moralitat suficient per arborar un consistori guanyi qui guanyi.

Estic totalment d'acord amb l'article. Llistes obertes? Em sona... :P! Això cal desenvolupar-ho a nivell nacional (visca les utopies!). En el meu treball de recerca ho tractava, però, quedarà en un record o ho podré constatar en un fet empíric algun dia? Qui sap? Esperant el dia que algú confïi amb mi per tirar-ho endavant ;)!