dissabte, 20 d’octubre del 2012

Un codi deontològic per als partits polítics

Trobo a faltar un codi deontològic per als partits polítics, en el seu comportament, no només en campanya electoral, sinó com a norma general. Ja no es tracta d'una llei que obligui a respectar els principis bàsics del sistema democràtic, que això ja ho saben fer, vull dir que ja ho saben establir, sinó de comportar-se de manera lleial i no encendre focs en benefici partidista.
Tots ho podem entendre i segur que sabem d'actituds i campanyes, més o menys amagades, que busquen la provocació i trobar la justificació dels seus objectius trampa. Ho hem vist en temes de civisme, de convivència i d'immigració. A ningú se li fa estrany que partits com PxC o d'altres amb més currículum, provoquin ressentiment contra persones immigrades, per justificar la seva exigència de fer-los fora.
Podem trobar exemples menys traumàtics i espectaculars on també s'actua de manera deslleial. Els polítics coneixen el problema que arrosseguem des de fa anys de la pràctica populista per aconseguir vots a base de regals, digueu-ne subvencions o comissions. La situació porta que qui vol fer marxa enrere es troba amb la resistència i atac dels beneficiaris, però també de l'adversari polític que acostuma a posicionar-se al costat de la ciutadania revoltada, que no és la majoria, sinó la més sorollosa.
Quan comparteixes espai amb polítics t'adones de la importància que es dóna a la imatge, encara que al darrere no s'assembli en res, i de la manca d'objectivitat, sortosament no de tots, però aquests juguen contra corrent. Pots entendre les prioritats polítiques, els interessos de grup col·lectiu, però no acceptes el joc brut, la deslleialtat i l'oportunisme que juga amb a confiança de es persones que els han votat.