dimecres, 24 d’octubre del 2012

Rubalcaba, fracassat i sense discurs

No es tracta de perdre eleccions, sinó de no tenir discurs. Rubalcaba no és alternativa al PP, i això fa que el PSOE tingui un greu problema a curt i mitjà termini. Amb Rubalcaba no aniran enlloc, i Espanya necessita un partit socialista fort que desbanqui la política d'extrema dreta que va incorporant el govern de Rajoy.
El partit socialista s'ha de formar de nou, amb nous líders amb un programa clar i contundent, sense prejudicis. En aquests moments no es diferencien en res del PP, i així només poden esperar noves derrotes, com les de Galícia i el País Basc.
Probablement el gran error del PSOE va ser la jugada interna que va fer fracassar l'opció Chacón. Aquella por de ser liderats per una dona i a més catalana, del PSC, va fer que s'abracessin a un polític que estava més a prop de la jubilació que de la reactivació d'un partit en hores baixes. Suposo que són estratègies dels partits polítics que s'interessen més per l'amiguisme que no pas pel bé del propi partit. Potser per aquesta raó el PSC va optar per Pere Navarro, en lloc d'opcions molt més engrescadores com les de Collboni o Rocío Martínez Sampere.
El PSOE, condemnat per la gestió política de Zapatero en el segon mandat, i amb l'ajuda de la crisi econòmica i financera, no ha estat capaç de superar la seva crisi interna, però el seu gran problema és que no ha estat capaç de construir un discurs diferent al PP.
I per cert, Rubalcaba ha tingut un comportament molt barroer i poc fidel al PSC, en la persona de Maria Badia. Una nova submissió al PP, que tampoc li agrairan. Pere Navarro, que també ha girat l'esquena a Maria Badia, es presenta a les eleccions catalanes amb la defensa de l'Estat federal, una opció que ni Rubalcaba ni el PSOE li donaran suport.