dijous, 18 d’octubre del 2012

La democràcia a Espanya en perill

Cada vegada em preocupa més el nivell democràtic del govern del PP. Intento reflexionar i ser el màxim objectiu possible. Ja sé que és complicat, però procuro analitzar comportaments que no tenen una incidència específica a Catalunya, sinó en el conjunt de l'Estat espanyol. Deixo doncs de banda tot el tema sobiranista i el frec a frec per a l'assoliment de la independència del nostre país.
Avui he llegit una notícia que m'ha preocupat. Sobretot perquè sempre he pensat que la millor arma per defensar un sistema polític demòcrata és la transparència. La nova llei de seguretat ciutadana prohibirà la captació, tractament i difusió d'imatges de la policia quan estigui treballant (clavant garrotades). El matís de "si posen en perill la seva persona o operació que s'estigui realitzant" és molt ambigu i pot donar dret a que mai es pugui filmar com actua la policia. I tot això per què?
El director general de la policia ha dit que només reconeixent la gran tasca de la policia aconseguiríem una societat en pau i més justa, com si filmant-los fos ofendre'ls. Què han de témer? Hi ha alguna cosa que fan que no podem veure ni conèixer?
Fixeu-vos si són poc demòcrates que fins i tot l'estament judicial, que no s'ha caracteritzat massa d'haver fet la transició, protesta contra mesures que vol emprendre el ministre de Justícia, el "progre" del PP. Mesures que representen una pèrdua de drets adquirits amb esforç i molts anys. Volia prohibir manifestar-nos i criminalitzar la resistència pacífica a la policia.
Però tornant a la transparència, digueu-me què és el que podem veure de la gestió de Rajoy i els seus ministres? si ni tan sols compleixen un mínim del que varen prometre en campanya electoral. Tota l'excusa és la crisi, que no la negaré, però els serveix per justificar-ho tot. Què me'n dieu de l'amnistia fiscal? on són els 25.000 milions que crec que varen prometre? l'altre dia en portaven comptabilitzats uns 50 milions.
La democràcia a Espanya està en perill perquè hem perdut la confiança als nostres polítics; perquè quan no els agrada una cosa amenacen amb l'exèrcit, o deixant sense efecte el poc que ens queda d'autonomia; perquè hi ha diputats europeus com Vidal Quadras que no són precisament cap model de la democràcia; perquè es neguen a dialogar; perquè la transició democràtica espanyola no s'ha desfet de tics franquistes i aquests, precisament, es poden trobar en el partit que en aquests moments governa Espanya.