dimarts, 22 de febrer del 2011

Nou cicle, nou PSC?

Al col·legi d'Advocats de Barcelona ha tingut lloc aquest vespre una trobada socialista organitzada per Nou Cicle, un col·lectiu dins el PSC que lidera Raimon Obiols. Pel que he pogut llegir, es tractava d'exposar les idees que un petit grup de socialistes d'aquest col·lectiu té, per al futur del PSC i més concretament de l'esquerra plural. 
Demanen una renovació a fons de la direcció del PSC, a partir d'unes primàries on hi puguin participar militants, simpatitzants i la societat en general, per elegir les persones que han de constituir una esquerra potent, per anar plegats a les eleccions de 2014. Segons Nou Cicle no es tracta d'una tercera versió del Tripartit, sinó una esquerra unitària construïda des de la base.
La moguda d'avui forma part del conjunt de moviments que es produeixen dins el PSC després del desastre de les eleccions al Parlament català. De ben segur que podríem editar un llibre voluminós, amb totes les idees que han anat sortint, a títol individual en algun cas o bé de manera col·lectiva com ha estat avui.
De tot plegat la conclusió més clara és que calen canvis en el PSC, i que aquests canvis han de venir de la mà de nous dirigents. És discutible si el PSC s'ha de distanciar del PSOE, si li cal un grup propi al Congrés de Madrid, o si s'ha d'anar més enllà i formar una unitat de l'esquerra a Catalunya per fer front a CIU, com avui s'ha demanat. Penso que tot plegat s'ha de madurar força i que el temps hi ha d'ajudar. No cal buscar estratègies partidistes per fer fora a ningú, sinó reflexionar bé sobre quin model de país volem, quines relacions volen mantenir amb els nostres veïns, i començar a pensar com ho podem aconseguir. Si ho tenim clar, les persones ja es faran seu el projecte. Ara sembla que estiguin tots pendents de qui els ha de conduir i els importi poc on volen anar a parar. D'entrada tenim una feina important, i és la de controlar que les retallades no afectin seriosament les polítiques socials.