diumenge, 27 de febrer del 2011

La Vanguardia en català

Avui La Vanguardia ha fet pública la notícia que aquests dies ja corria sobre la propera edició del diari en català, a partir del mes de maig. Es tracta d'una molt bona notícia que contribueix en la normalització del català al nostre país. Amb la iniciativa de La Vanguardia ja seran quatre els diaris de gran abast que s'editaran en català, cobrint un gran ventall ideològic, de manera que la nostra llengua no serà patrimoni només d'una manera de pensar, sinó que es convertirà en l'eina de transmissió de la informació que es recull a casa nostra, al marge de la seva ideologia.
La llengua deixarà de ser l'excusa per llegir un o altre diari, sinó que tots ho podrem fer en català, d'acord amb les nostres preferències periodístiques, ideològiques o professionals. Aquest fet, però també provocarà més competència a diaris com l'Avui, que fins fa poc era l'únic que s'expressava en català i potser s'havia refiat massa d'aquest fet i poc de millorar periodísticament. 
En un temps que rebem prou patacades de tot arreu, posant en perill la nostra identitat lingüística, cultural, econòmica i social, una notícia com aquesta no ha de passar desapercebuda ni tinguda com a menor, sinó que tot contribueix a normalitzar el nostre estat i no estem en condicions d'ignorar res ni ningú.
A casa, des de l'aparició del diari ARA, són dos els periòdics que entren diàriament, i vulguis o no sempre fas la comparació i la corresponent valoració. La professionalitat i experiència de molts col·laboradors de La Vanguardia t'enganxa i no la vols perdre, tot i la frescor i proximitat dels joves col·laboradors del diari ARA. La complementarietat informativa i d'opinió, deixarà de ser-ho lingüísticament. Tot i que sóc un gran defensor de les versions originals, entenc que La Vanguardia, en català, tindrà tant o més sentit que ho ha tingut en castellà.