dimecres, 29 de setembre del 2010

Piquets informatius i actes incívics

No seríem justos si definíssim d'incívics els sindicats perquè en un dia de vaga general, impulsada per ells, ha comptat amb actes d'incivisme. Tots sabem que hi ha unes persones que s'aprofiten de les concentracions i de les protestes, per fer destrosses i robatoris. Això és el que ha passat a Barcelona i en alguna altra població del nostre país.
Els sindicats no poden estar contents del resultat d'aquests actes perquè els posen a l'ull de mira dels afectats i de les persones a qui enutja aquestes actituds incíviques. Els sindicats haurien de denunciar aquests fets i deixar ben clar que els rebutgen. El problema, però són els piquets. En aquest aspecte estic segur que no coincidiré amb molts sindicalistes. Els piquets informatius, per ser més precisos, són uns grups de persones amb pamflets i banderes, que es dirigeixen als punts de concentració d'activitat econòmica per informar els treballadors que no han volgut afegir-se a la vaga, que el millor que poden fer és sumar-s'hi.
Els piquets són grups de persones que es col·loquen a les entrades dels polígons industrials i no deixen passar els treballadors que volen treballar al marge de la vaga. Són grups de persones que es col·loquen a les entrades de les ciutats grans i tallen el transit amb la crema de neumàtics i altres materials. Són grups de persones que quan no se'ls fa cas, empren actituds de força i violència...
Els actes d'incivisme que he vist per televisió no els promovien sindicalistes, o almenys aquesta és la meva impressió, però els talls de carretera sí que ho feien els piquets. És per això que m'agradaria que m'expliquessin com es justifica aquestes accions que van contra la llibertat de decisió dels treballadors? Quins drets pretenen defensar quan no respecten els drets dels que discrepen d'ells?
Puc entendre la pressió dels piquets a grups de treballadors, però no puc acceptar que es forci a actuar contra la pròpia voluntat. Escoltaré totes les explicacions i procuraré entendre i valorar els motius de la vaga i el perquè dels piquets informatius, però no podré valorar positivament el resultat d'una vaga general si no hi ha hagut llibertat ni s'ha respectat el dret a treballar de les persones. Una cosa és lluitar perquè els treballadors puguin exercir el dret a la vaga, però una altra és negar-los el dret a treballar en un dia de vaga.