dilluns, 6 de setembre del 2010

Ètica i dignitat

Remenant entre notícies he anat a parar a la que parlava del senyor Jesús Neira, i m'ha semblat que era bo fer una parada i escriure alguns comentaris. Ja sé que és perillós opinar a partir d'una sola notícia, perquè s'ha de conèixer la intencionalitat, si n'hi ha, i la subjectivitat de l'articulista. Si les coses són tal com es diuen a la crònica, realment aquest home seria despreciable, orgullós i fins i tot perillós.
Hi ha una frase que m'ha fet pensar amb el senyor Aznar. Tots dos argumenten, en el seu moment, que beuran les copes que ells vulguin, venint a dir que ningú ha de decidir per ells, les copes que poden beure. Quan ho va dir el senyor Aznar ja em va semblar que era típic d'una persona mediocre o prepotent, i ara penso que la frase està en joc amb la descripció que se'n pot fer de la seva persona, després de llegir la notícia.
Desconec l'afiliació del senyor Neira, però m'imagino que si treballa per a la senyora Esperanza Aguirre, deu ser proper al PP. Llavors ja tindria raó de ser la frase semblant a la de l'Aznar, com també el to en dir les coses i l'orgull que desprèn.
No pots dir mai que a tu no et passarà això o allò, però almenys has de tenir la humilitat de reconèixer els errors i demanar-ne perdó. Neira assegura que no pensa demanar perdó a ningú, ni renunciar al seu càrrec, perquè es considera "éticamente intachable". Podríem parlar d'ètica i no sé si estaríem afirmant que conduir begut és ètic o no ho és, però el que no té perdó és no voler demanar perdó. 
Probablement no cal dimitir d'una responsabilitat després d'haver comès una irresponsabilitat, però el que trobo totalment necessari és que es dimiteixi després d'una demostració tan clara de prepotència i orgull. Perquè el fet d'anar begut (i em considero condescendent) pot no perjudicar la seva tasca al capdavant de l'Observatori, però exercir amb prepotència i excés d'orgull, sí que és incompatible amb una tasca de servei i responsabilitat. La senyora Aguirre farà molt bé de cessar-lo, per al bé de la Institució i de la societat.