dissabte, 11 de setembre del 2010

La coherència dels partits polítics

Si una cosa s'ha de demanar als partits polítics i als seus militants i dirigents, és coherència. Només així podrem garantir afecció pública a la seva tasca i representativitat política. És la manca de coherència el que avorreix la ciutadania i els allunya de l'activitat pública i engreixa l'abstenció electoral. No pot ser que el discurs polític divergeixi de la pràctica política, sinó que s'ha de donar exemple amb el dia a dia, sense trair els principis i objectius establerts.
Avui el Partit Popular, encara que amb excuses discutibles, ha estat coherent amb el seu tarannà polític. El seu poc interès perquè Catalunya recuperi el grau de sobiranisme que es mereix, no justificaria la seva presència als actes d'homenatge als combatents de 1714. Enguany no s'ha presentat a l'ofrena a Rafel Casanova i ho ha explicat per l'aire independentista que ha pres la Diada. No és estrany que el PP es trobi fora de joc després de la sentència del Tribunal Constitucional i el rebrot independentista amb els seguidors de Carretero i els de Laporta. La realitat, però no s'inventa, sinó que es dibuixa dia a dia, amb la col·laboració de tots, dels que defensen els interessos de Catalunya i també dels que posen pals a les rodes.
Hi ha persones que voldrien situar el PSC en el mateix bàndol del PP, per interès partidista, però sense cap tipus de justificació. El fet de no demanar la independència no es motiu per considerar-lo contrari als interessos de Catalunya. El federalisme, que defensa el PSC, és una opció que pot permetre un rellançament del sobiranisme català, caminant al costat de la resta de nacions espanyoles, defensant els interessos propis sense que aquests hagin d'anar en contra de les relacions bilaterals amb l'estat espanyol.
Si la defensa de la independència es fa amb ofuscació de la realitat i de les possibilitats reals d'avui dia, difícilment aconseguirem un acord global de país per avançar, i continuarem marejant la perdiu sense aconseguir l'objectiu ni treure'ns de sobre l'espoli que en aquests moments estem patint.
Si bé la defensa de la independència és legítima i fins i tot saludable, l'opció al federalisme no pot ser menystingut, a no ser que sigui per interessos partidistes o de protagonisme polític. És per això que ara més que mai cal actuar amb coherència per fer creïbles les nostres paraules i no desencisar més la ciutadania.