dimarts, 14 de setembre del 2010

La responsabilitat de decidir

França darrerament és notícia per temes relacionats amb altres cultures, com són els gitanos romanesos i els musulmans més ultres, concretament els que vesteixen el burka o el niqab. El govern francès ha adoptat una actitud molt decidida contra la comunitat gitana romanesa enfrontant-se a Brussel·les per la seva expulsió. Ara ha fet un nou pas que provoca discrepàncies, com és la prohibició de l'ús del burka i el niqab a l'espai públic.
No és fàcil opinar sobre aquestes decisions, sobretot si tens la honradesa de posar-te al lloc de qui les pren, amb tot el que això comporta. No costa res dir que no es pot ser racista i que tothom té dret a fer el que vulgui amb la seva vida personal, cultural i religiosa, però s'han de considerar totes les variables i la vida en societat, i encara més en un societat multicultural, és complexa.
Personalment em costa acceptar l'expulsió dels ciutadans d'origen romanès, sobretot tractant-se d'una expulsió massiva. Tot i que no vull sentir a parlar de comparacions amb passats obscurs de la vella Europa, sí que em produeix un cert regust i no em semblaria bé que aquesta pràctica esdevingués habitual, perquè no considero que sigui la manera de resoldre els problemes socials, perquè em resigno a equiparar immigració i delinqüència.
Més dubtes tinc amb la prohibició de l'ús del burka i el niqab, perquè si bé existeix la llibertat personal de vestir-se com un vol mentre no fereixi la susceptibilitat dels altres, i que no crec que aquesta indumentària sigui feridora, no és tan clar que pugui representar un perill per a la seguretat pública. La possibilitat d'ocultar-se darrera la vestimenta no es pot descartar i tota mesura que previngui possibles atemptats és benvinguda. Llavors... hem de respectar la indumentària d'acord amb la seva cultura i religió? Si es presenta l'ocasió de votar-hi a favor o en contra... per on ens decantarem? 
Qualsevol resposta té arguments a favor i en contra, i això comporta desgast i risc a qui té l'obligació d'assumir la responsabilitat de decidir. Qui opta a governar, assumeix la responsabilitat d'encertar o errar amb les seves decisions, però en cap cas l'allibera de prendre-les. És per això que és difícil opinar, perquè l'opció comporta conseqüències. Que cadascú reflexioni i decideixi.