dilluns, 14 de juny del 2010

Pactem la reforma laboral

Si hi ha voluntat de negociar vol dir que hi ha ganes de trobar una solució i consens, i si es té aquest esperit significa que un està disposat a cedir una part dels seus plantejaments. Si no és així val més que siguem sincers i comuniquem als altres que no tenim cap tipus d'interès per negociar res.
Davant la necessitat d'aprovar una reforma del mercat laboral que sigui útil a la situació de crisi d'aquests moments, l'òptim seria aconseguir un pacte polític i social, la qual cosa comporta ser capaços de cedir en les aspiracions d'una banda i l'altra, i entendre que tots estem al mateix vaixell i que call remar en el mateix sentit.
El president del govern s'està esforçant per implicar els altres partits a l'hora de consensuar la reforma del mercat laboral, per interès propi i en benefici de tots. Per interès propi perquè les mesures que caldrà aplicar no són gens populars i li comporta un desgast important; en benefici de tots perquè la crisi és estructural i si no es prenen mesures dràstiques i no s'agafen compromisos a llarg termini, la situació del nostre país serà crítica.
Zapatero va anunciar que el dia 16 s'aprovaria la reforma laboral tant si hi havia consens com no, i de moment no n'hi ha. Avui el PSOE ha anunciat que el govern està disposat a tramitar la reforma laboral com a projecte de llei, la qual cosa permetria un paper més important dels partits polítics a l'hora de fer aportacions a la llei. Veurem quina és l'actitud del principal partit de l'oposició, el PP, que fins ara només ha estat pendent de mirar quin paper li convenia fer per tal de quedar bé, fins i tot intercanviant els papers amb l'esquerra, cosa que ha estranyat a la resta de països europeus, sobretot pel no a les mesures econòmiques aprovades sense el seu vot, i que han suposat una retallada important dels sous de funcionaris i personal laboral de l'administració pública. No sé si el fet que el dia 16 coincideixi amb la estrena de la selecció espanyola al mundial de futbol, traurà protagonisme al decret-llei que el govern aprovi, a l'espera del procés parlamentari que sembla ser que tindrà lloc. Confio que, sense caure en el dramatisme, tinguem criteri a l'hora de valorar les notícies.