diumenge, 20 de juny del 2010

El comerç i la cultura

La temporada de festa a l'aire lliure ja ha començat, tant pel que fa a les festes de carrer que inicia el Tossol, com les fires i activitats a La Riera, que començava la setmana passada amb la fira de dibuix i aquesta continua amb la del solstici. És una temporada que Arenys viu intensivament i deixa de tenir la vida cultural entre parets per donar-ho a conèixer a tothom que passeja per la vila.
Sempre he pensat que si Arenys fos tan efectiu en economia com en cultura, no seríem un poble amb pràcticament una sola indústria, sense agricultura, amb una pesca en crisi i amb un comerç molt tocat i poca clientela. Però tot té una explicació i l'hem de saber buscar perquè no podem quedar-nos lamentant i no fent res.
La crisi ens afecta a tots, però quan parteixes de molt avall tens menys marge i ho pateixes més aviat. Entre tots hem de fer l'esforç perquè el comerç de la vila recuperi el nivell que havia tingut fa uns quants anys. És un esforç compartit que ha de comptar amb les idees dels comerciants i la complicitat dels vilatans.
La realitat actual no és la mateixa d'abans i per això la tàctica ha de ser diferent. No es pot competir amb les grans superfícies amb els pocs mitjans del petit comerç, si no s'introdueix l'element qualitatiu, de tracte directe, personalitzat. El Mercat municipal és un espai a remodelar, però també a canviar l'estratègia a l'hora d'atendre la clientela. Ha d'esdevenir un centre important del comerç ciutadà, amb varietat de productes, qualitat i bon preu.
Si Arenys compta amb una gran diversitat d'entitats socioculturals, que mantenen viva l'activitat cultural de la vila, necessitem una organització ferma que coordini l'activitat comercial de la vila, per recuperar el mercat i la vida econòmica, en uns moments que els sectors primer i segon estan en crisi.