dijous, 10 de juny del 2010

Curts de feina o fets un embolic

I ja en van vuit. Tot i que semblava que hi hauria un canvi d'estratègia i que s'accelerava la resolució del cas, finalment no s'ha arribat a cap acord i el setè esborrany ni tan sols s'ha portat a votació. Em refereixo al vuitè intent de resoldre la constitucionalitat o no de l'Estatut de Catalunya.
Segons he pogut llegir, no se sap massa com ha anat tot plegat, però sembla ser que els magistrats no veurien malament anar votant per blocs. A tot això cal afegir-hi el conjunt de recursos sobre la legitimitat del tribunal després que el període d'alguns dels seus membres s'hagi extingit.
He tingut temps d'anar llegint les diferents especulacions sobre la tramitació i la veritat és que la conclusió que n'he tret és de poca serietat malgrat estar jugant sobre una llei bàsica d'una nació i de posar en perill l'equilibri i l'estabilitat social.
Ho he dit moltes vegades i no em cansaré de repetir-ho: no hi entenc de lleis, però tot plegat em sembla poc seriós, gens pedagògic i que ens porta a tots a un cul de sac. La impressió és que els propis magistrats estan espantats i no tenen ganes d'arribar a una conclusió, perquè temen una i altra resolució. Temen proclamar anticonstitucional una llei referendada pel poble després d'haver estat aprovada pels parlaments català i espanyol, i tenen por de proclamar la constitucionalitat de l'Estatut, perquè en el fons no creuen en les autonomies i molt menys en les nacionalitats o estat de nacions.
Continuarem vivint mirant de reüll a què es dediquen els magistrats i esperarem que arribi el desenllaç, per cansament, avorriment o per algun estrany esdeveniment. Continuarem afrontant la crisi que el senyor Zapatero fa poques setmanes donava per superada, però que la realitat l'ha contradit. Continuarem veient persones que tenen problemes per pagar el lloguer del pis, el menjador escolar dels seus fills o el cistell de la compra de la setmana. Fets tots ells palpables i que malauradament estic vivint molt de prop. Si teniu l'ocasió d'ajudar, no la desaprofiteu, hi ha persones que s'ho estan passant molt malament.